Imao je krzno boje lešnika

Vuneni nosorog je danas odmrznut i otkriven prvi put otkako je uginuo u sibirskoj tundri pre 40.000 godina. Životinja izumrle vrste bila je dobro hranjena i smatra se da je umrla nakon što se zaglavila u močvari ili reci i utopila.

Stručnjaci takođe veruju da su je možda progonili i napali predatori, možda sada izumrli planinski lavovi, nakon što je zapeo. Vuneni nosorozi bili su nekada uobičajeni u celoj Evropi, a izumrli su usled klimatskih promena pre oko 14.000 godina. Adolescent nosorog je dugačak skoro 2,4 m i bio je star oko 3 ili 4 godine kada je uginuo na reci Tirekhtiakh u okrugu Abiski u arktičkoj Jakutiji, najhladnijoj trajno naseljenoj regiji na svetu. Smatra se da je ispod njegove obrađene blatom površine sačuvano leskovo krzno.

Ima netaknute zube i rog, a pronašao ga je lokalni stanovnik Aleksej Savin. On je pozvao vlasti, što je omogućilo da primerak bude pažljivo premešten na dalje proučavanje u glavnom gradu regije Jakutsku. Stručnjaci su odmrznuli smrznuti trup i sada započinju ispitivanja kako bi saznali više o njenom životu i smrti.

Ruski naučnik dr Valerij Plotnikov rekao je:

- Nivo očuvanosti je jedinstven. Okupljamo međunarodni tim koji će proučavati nosoroga. Sačuvana je sva njegova desna strana. Bila je vrlo dobro hranjena u trenutku kad je umrla, čak je i masnoća na njoj ostala u prahu. Pol nosoroga još nije utvrđen, ali će uskoro biti poznat.

Stručnjak dr Albert Protopopov rekao je:

- Najverovatnije se nosorog utopio u reci.

Paleontolog dr Genadij Boeskorov je dodao:

- Dužina tela je približno 236 cm, što je oko 1 m manje od odraslog nosoroga. To znači da je to bio adolescent. Visina grebena je oko 130 cm, što je 20 - 25 centimetara kraće od odraslog nosoroga.

Stručnjaci kažu da je sačuvan 80 % zbog svog zaleđenog groba, ali nisu otkrili da li bi DNK mogla biti dovoljna da naučnici pokušaju da ožive davno nestale vrste. Odleđivanje možete pogledati na snimku:

IZVOR: YT / PatrynWorldLatestNew

Autor: redportal.rs

#odmrzavanje

#sibir

#tundra

#vunasti nosorog