Svi tvitovi koje otkrije ovaj program biće "flagovani"

Kompanija Tviter saopštila je u ponedeljak da je pokrenula pilot projekat koji će flagovati tvitove za koje se veruje da šire lažne informacije ili pišu određene stvari kako bi predstavili činjenicu određenu istrgnutu iz konteksta.

Projekat pod nazivom Birdwatch trenutno funckioniše samo u okviru Sjedinjenim Državama, navedeno je u saopštenju Tvitera. Kada iz Srbije kliknete na link https://twitter.com/i/birdwatch izbaciće vam da je "Funkcija Birdwatch trenutno dostupna samo u SAD".

Tviter i ostale društvene mreže nalaze se pod pritiskom da se sukobe za dezinformacijama na svojim platformama. To se pogodilo sa predsedničkim izborima u Americi i pandemijom koronavirusa, pa npr. kada neka od društvenih mreža smatra da je vest lažna ili da je određena izjava istrgnuta iz konteksta, ispod se nalazi poruka koja navodi to. U krajnjem slučaju, nalog može biti momentalno suspendovan, kao što se desilo Donaldu Trampu i brojnim njegovim pristalicama.

Birdwatch je u posebnom odeljku Tvitera i dok traje ovaj pilot projekat samo pojedini učesnici koji se prijave za ovaj program mogu da probaju da napišu post i identifikuju lažnu vest. Objavle neće biti vidljive na Tviteru, već samo u okviru Birdwatch projekta.

Iz kompanije navode da bude između 1.000 i 100.000 pripadnika ove platforme koja će biti zasnovana na dobrovoljnoj bazi i koji neće biti plaćeni za taj posao.

Autor: redportal.rs

#Izbori

#korona

#tramp

#tviter