Novi sukob dve države

Indijske i kineske trupe sukobile su se na spronoj himalajskoj granici, ima povređenih na obe strane, javili su indijska vojska i mediji.

- Došlo do manjeg sukoba u području Naku La u Severnom Sikimu 20. januara 2021. godine, a isti su rešili lokalni komandanti prema utvrđenim protokolima - navodi se u saopštenju indijske vojske u ponedeljak.

Naku La povezuje indijsku državu Sikim sa regionom Tibeta u Kini. Medijski izveštaji citirali su indijske vojne zvaničnike da je prošle sedmice u sukobu bilo žrtva na obe strane.

Kineska patrola pokušala je da pređe na indijsku teritoriju i bila je prisiljena da se vrati, rekli su zvaničnici. Incident se dogodio šest meseci nakon borbe u kojoj je poginulo najmanje 20 indijskih vojnika i nepoznati broj kineskih snaga.

IZVOR: TW / @ahmermkhan

Kina i Indija, koje su ratovale u pograničnom ratu 1962. godine, krivile su se za spor i svaka je dovela desetine hiljada dodatnih vojnika u pograničnu zonu. Najnoviji pregovori o eskalaciji sukoba održani su između vojnih komandanata u nedelju.

Autor: redportal.rs

#Indija

#granica

#kina

#rat