Borba protiv seksualnog zlostavljanja dece u porodici

Predsednik Francuske Emanuel Makron obećao je juče znatno veću aktivnost države u borbi protiv seksualnog zlostavljanja, poručivši žrtvama da više nikada neće biti same.

Vlada Francuske je u četvrtak najavila pooštravanje kazni za silovanje dece, nakon što su tokom prošle nedelje stotine žrtava progovorile na internetu o seksualnom zlostavljanju kojem su bile izložene u svojim porodicama. Makron je u video-poruci obećao ozbiljno bavljenje tim problemom i preventivne razgovore sa svakim detetom i u osnovnoj i u srednjoj školi. Naveo je da će državni zdravstveni sistem finansirati psihološku pomoć deci koja su žrtve seksualnog nasilja.

- Uništeni životi u svetosti dečje sobe. Ukradena detinjstva tokom porodičnih odmora ili vremena koje je trebalo da bude nevino. Niko više ne može da ignoriše ova svedočenja, ove reči, ove vapaje. Na nama je da ustanemo protiv seksualnog nasilja nad našom decom - rekao je Makron.
- Ova svedočenja, ove reči, ove vapaje, niko ih više ne može ignorisati. Sada je na nama da postupimo protiv seksualnog nasilja nad našom decom. Produžili smo rok zastarevanja na 30 godina od punoletstva. Pooštrili smo kontrolu za profesionalce u kontaktu sa decom. Mnogo je urađeno. Moramo učiniti više - nadovezao se.

IZVOR: YT / Emmanuel Macron

Autor: redportal.rs

#Emanuel Makron

#Francuska

#Incest

#nasilje

#nasilje u porodici

#seksualno nasilje nad decom