Previše svetlosti i refleksije na ekranu računara izaziva glavobolje

Pravilno postavljena kancelarija blizu prozora može napraviti ogromnu razliku u našem zdravlju i produktivnosti.

Poznato je da nam sunce podiže raspoloženje. Napokon, oni koji smo se našli na radnim mestima koja su imala malo ili nimalo prirodnog svetla, na kraju dana osetili smo se umorno i neraspoloženo.

To ne znači da prekomerna svetlost ne predstavlja problem. Ovde mora da postoji ravnoteža, kao i u mnogim drugim stvarima. Malo svetla i oči su nam umorne. Previše svetlosti i refleksije na ekranu našeg računara izaziva glavobolje.

Foto: Unsplash.com

Najveća greška je što verujemo da što više svetla imamo na radnom mestu, to bolje. Samo ignorišemo činjenicu da nas to može lakše umoriti - objašnjava Karen Lesing, vlasnica kompanije The Ergonomic Expert, kompanije koja se bavi procenom ergonomije u kompanijama.

- Ako na našem radnom mestu imamo puno svetlosti, u zavisnosti od svetlosti koju emituju računarski ekrani, onda bukvalno skinemo pogled.

Stručnjaci za ergonomiju dele savete kako da na najbolji način iskoristimo svetlost na svom radnom mestu, posebno sada sa pandemijom koronavirusa, koju radimo od kuće.

Foto: Unsplash.com

Postavite radni sto da gleda na prozor - Ako naša kancelarija gleda kroz prozor ili imate prozor na leđima, zauzeli smo pogrešan stav. Nijedno nije idealno. Kada se prozor nalazi odmah iza ekrana računara, naš ekran je okružen svetlošću i to vrši pritisak na oči. Ako sedimo s prozorom iza sebe, sunce će se odraziti na ekranu - a to takođe može da izazove glavobolje jer imamo previše svetlosti.

Foto: Unsplash.com

Zbog toga stručnjaci predlažu da sedite okomito na prozor dok radite, jer je na našem ekranu manje odsjaja. - Ako imamo svetlo sa strane ekrana, dobijamo bolje osvetljenje - kaže Karen Lesing.

Zavese i zavese mogu vam pomoći - Ako ne možemo da promenimo položaj u kancelariji, a imamo prozor iza ekrana računara, onda - prozirne šarene zavese mogu da nam pomognu - odgovara Debora Gecman.

Foto: Unsplash.com

Imajte na umu da je pre nego što započnemo sa istraživanjem tržišta savršene radne lampe dobro da se pre svega fokusiramo na to gde sedimo. Bez obzira koliko dobru lampu kupili, beskorisna nam je ako je ne kombinujemo sa pravilnim položajem u stolici.

Prema Karen Lesing, naša leđa bi trebalo da dodiruju leđa stolice. - Tek tada možemo odrediti svetlost koja nam je potrebna.

Autor: redportal.rs

#Laptop

#glavobolja

#rad od kuće