Sagrađena oko 126. godine nove ere

- Svako ko zakorači u Panteon odmah oseti težinu ljudske istorije, ali i neverovatnu lakoću ljudske kreativnosti. Kada uđete u ovaj veliki prostor, pogledate prema gore i vidite nebo ili oblak koji prolazi, ne možete prestati razmišljati kako su to ljudi mogli napraviti pre dva milenijuma - rekao je za Džon Oksendorf, profesor arhitekture na MIT-u i bivši direktor Američke akademije u Rimu, prenosi CNN.

Panteon je najstarija zgrada na svetu koja se i danas koristi. Od 7. veka to je rimokatolička crkva. Građevinu je oko 126. godine posle rođenja Isusa Hrista rekonstruisao rimski car Publije Eli Adrijan i to je ustvari bila treća obnova objekta. Prethodni Panteon je zapaljen oko 80. godine te je obnovljen nedugo nakon toga. Ipak, ponovo se zapalio oko 110. godine kada je u njega udario grom, zbog čega su počele kružiti glasine da je proklet.

Fasada dovršene građevine nazidana je drevnim grčkim motivima, sa ulazom u trem sa pedimentom - trouglastim vrhom - i dva reda korintskih stubova. Unutrašnjost je bila zamašna i prozračna, prekrivena kupolom koja je do danas najveća nepodržana betonska kupola na svetu.

Panteon znači "svi bogovi" i, iako se uobičajeno smatra da je zgrada bila mesto posvećeno rimskim božanstvima, njegova izvorna svrha zapravo nije poznata.

Uz retka spominjanja ove građevine u drevnim tekstovima, istoričarima nije sasvim jasno čemu je Panteon služio. Iako bi mogao predstavljati hram, istoričarka arhitekture Lin Lanckaster kaže da su rimske građevine obično bile višenamenske.

Legende pak kažu da je to upravo mesto na kojem se osnivač Rima Romul popeo na nebo. Drugi veruju da je u Panteonu rimski car mogao komunicirati s bogovima.

Vekovima nakon izgradnje Panteona mnogi arhitekti su kopirali njegovu unutrašnjost kako bi novim građevinama dali sličnu vrednost, od američkog Kongresa u Vašingtonu do zgrade Somerset House u Londonu.

Iako je Panteon već otkrio neke od tajni svojih dizajnera, današnji arhitekti i dalje pronalaze magiju u detaljima ove građevine. Kako dan odmiče, sunce treperi oko unutrašnjosti kupole Panteona, što izgleda poput džinovskog sunčanog sata.

Autor: redportal.rs

#Pantenon

#crkva

#građevina

#hram

#rim