Budućnost interneta je stigla 🤓

Kineski naučnici su uspeli da povežu prvu integrisanu kvantnu mrežu, spajajući preko 700 optičkih kablova na zemlji sa 2 satelita - čime su ostvarili kvantnu distribuciju na ukupnoj razdaljini od 4.600 km, otvorenu svim korisnicima. Tim sa Univerziteta nauke i tehnologije Kine u Hefejiu objavio je izveštaj u časopisu Nature. U njemu su izneli poslednje uspehe u svom planu da stvore globalnu i praktičnu primenu ovakve supermreže u budućnosti.

Za razliku od konvencionalne, standardne enkripcije podataka, kvantnu razmenu podataka je nemoguće hakovati i smatra se osnovom svih budućih bankarskih transakcija, koordinisanja električnih mreža itd.

Srž ove mreže je distribucija kvantnog ključa, koji koristiti kvantna stanja čestica (fotona) da formira kod sačinjen od nula i jedinica (binarni kod), koji se istog trena menja kada se uključi neko nepozvan spolja.

Za sada ova tehnologija koristi optičke kablove za transmisiju podataka na velike distance, što je čini stabilnom, ali je podosta i usporava. Još jedna nova tehnologija koja je implementirana u novoj mreži jesu specijalni kvantni sateliti, koje je Kina lansirala (satelit QUESS, prvi u svetu) 2016. godine. Sa njima je uspešno ostvarila kontakt sa 2 stanice udaljene jedna od druge preko 2.600 km. Pride, još 2017. postavljena je optička mreža kablova, dugačka više od 2.000 km, koja je spojila Peking i Šangaj.

Integrišući releje, zemljanu mrežu optike i satelite stvorena je nova mreža koja u ovom trenutku opslužuje više od 150 korisnika iz industrijskog sektora širom Kine. Uključujući i državne banke, elektrodistributivnu mrežu i e-portale vlade.

Ovakva široka integracija definitivno pokazuje da je tehnologija kvantne komunikacije budućnost mreža. Globalna kvantna mreža može veoma lako da se uspostavi, povezivanjem lokalnih i naconalnih mreža, zajedno sa univerzitetskim i mrežama institucija i kompanija. Sve što treba učiniti je standardizovati protokole i hardver.

Sledeće što je u planu je ekspanizija mreže širom Kine u saradnji sa partnerima iz Austrije, Italije, Rusije i Kanade. Takođe, planira se razvoj malih i jeftinih kvantnih satelita i zemljanih prijemnika, kao i satelita za visoku orbitu, koji bi omogućavali maksimalno pokrivanje teritorije.

pročitajte još

TEKILA kao gorivo? 😃

Autor: University of Science and Technology of China / redportal.rs

#Kvantna mreža

#Povezivanje

#budućnost

#internet

#kina

#mreže