Među gostima bili saveznici, ali i ratni neprijatelji 😳

Na današnji dan 1980. godine u Kući cveća u Beogradu sahranjen je Josip Broz Tito, doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Saveza komunista Jugoslavije, a njegova sahrana smatra se najvećom sahranom u istoriji sveta.

Još za vreme lečenja u bolnici u Ljubljani, Tito je izrazio želju da bude sahranjen u zimskoj bašti, odnosno Kući cveća, objektu koji je izgrađen 1975. godine u okviru rezidencijalnog kompleksa u Užičkoj ulici br. 15. Iako su najviši partijski, vojni i državni rukovodioci razmatrali druge lokacije, poput njegovog rodnog sela Kumrovec i Doline heroja na Tjentištu, odlučeno je da bude prihvaćena njegova želja.

1. 209 delegacija iz 124 države prisustvovalo je sahrani. Među njima je bilo 38 šefova država (kraljeva i predsednika), 5 prinčeva, 7 potpredsednika republika, 6 predsednika parlamenata, 10 predsednika vlada, 3 potpredsednika vlada, 12 ministara inostranih poslova, 20 članova vlada i 21 državni funkcioner.

2. Najpoznatiji gosti na sahrani bili su sovjetski lider Leonid Brežnjev, britanska premijerka Margaret Tačer, vojvoda od Edinburga, indijska premijerka Indira Gandi, severnokorejski lider Kim Il Sung, irački predsednik Sadam Husein i rumunski predsednik Nikolaj Čaušesku.

IZVOR: YT / DRNZVRC

3. Sahrani je prisustvovao i Kurt Valdhajm, generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Valdhajm je tokom Drugog svetskog rata kao nemački oficir učestvovao u borbama na Kozari 1942. godine, posle kojih je nekoliko desetina hiljada srpskih civila odvedeno u ustaški logor Jasenovac, a Valdhajm je dobio odlikovanje od ustaškog poglavnika Ante Pavelića. Zbog toga ga je Jugoslavija proglasila ratnim zločincem.

4. Osim njega kao ratnog neprijatelja, Titovoj sahrani prisustvovali su i njegovi ratni saveznici. Tu su bili britanski oficiri ser Vilijam Dikin i Ficrom Maklejn koji su za vreme rata bili deo savezničke misije u Titovom štabu.

5. Prenos Titove sahrane emitovan uživo u Jugoslaviji i još 16 država sveta. 

6. Predsednik Zambije Kenet Kaunda jedini je, pored Titove udovice Jovanke, plakao tokom sahrane.

IZVOR: YT / DRNZVRC

7. Švedski kralj Karl XVI Gustaf danas je jedini šef države koji je prisustvovao sahrani, a i dalje je na čelu države.

8. Američki predsednik Džimi Karter je na Titovu sahranu poslao svoju majku kao ličnog izaslanika. Prema nekim tvrdnjama, nije želeo da se na sahrani susretne sa sovjetskim liderom Brežnjevim.

9. Sa sahrane je izostao i kubanski lider Fidel Kastro. Veruje se da je razlog tome bio višegodišnji sukob sa Titom unutar Pokreta nesvrstanih, jer je Kastro predlagao zbližavanje sa Sovjetskim Savezom, dok je Tito bio naklonjeniji saradnji sa SAD.

10. Laos je bila jedina komunistička zemlja koja nije poslala delegaciju na sahranu.

IZVOR: YT / DRNZVRC

Autor: redportal.rs