U Beogradu je 1940. postojao izbeglički logor za Besarabijske Nemce

Besarabijski Nemci su etnička grupa koja je živela u Besarabiji (danas deo Republike Moldavije i jugozapadne Ukrajine) između 1814. i 1940.

Tokom svoje 125. godišnje istorije, Besarabijski Nemci su bili pretežno ruralno stanovništvo. Do njihovog preseljenja u Veliku Nemačku (Molotov – Ribentrop Pakt), oni su bili manjina od 93.000 ljudi koji su činili oko 3% stanovništva.

IZVOR: TW / @infinite_milos

Njihovo naseljavanje u toj oblasti, koja se tada bila deo Ruske imperije, počelo je krajem Napoleonskih ratova, kada se doselilo oko devet hiljada Nemaca iz Badena, Virtemberga, Bavarske, Alzasa i Lorena.

Oni su došli na poziva ruskog cara Aleksandra I koji je nastojao da, nakon proterivanja Tatara, tu opustelu ali plodnu oblast, ponovo naseli. On je naseljenicima obećao zemlju, beskamatne kredite, izuzeće od plaćanja poreza na deset godina, autonomiju, slobodu veroispovesti i izuzeće od vojne službe.

Kad je Besarabija postala deo Sovjetskog Saveza oni nisu hteli da budu deo nove države. Hitler je posao njihovog premeštanja, dogovorenog sa Staljinom, poverio rajhsfireru SS-a Hajnrihu Himleru.

Jedna grupa išla je preko Kraljevine Jugoslavije, pa je zbog toga u Beogradu obrazovan privremeni izbeglički logor za njihov smeštaj. Slike koje su pojavile na drštvenoj mreži Tviter prikazuju ljude u kampu kao i nemačke vojnike bez oznaka.

IZVOR: TW / @infinite_milos

Autor: redportal.rs

#Besarabija

#Nemci

#beograd

#drugi svetski rat