Vodila je borbu sa predrasudama jer je rediteljski posao i posao upravnika pozorišta spojila i radila uporedo, a svi su tvrdili da neće uspeti.

Rediteljka Mira Trailović je rođena 1924. godine u Kraljevu od oca Andreje i majke Radmile Milićević, koji su bili profesori francuskog jezika u kraljevačkoj gimnazij

Završila Drugu beogradsku gimnaziju, zatim je bez znanja roditelja upisala srednju glumačku školu kod Zlate Markovac kao i Muzičku akademiju gde je primećen njen pijanistički talenat i talenat za pedagogiju.

U Radio Beogradu se angažovala kao urednica radio-dramske redakcije, ali onda je došla na ideju da napravi korak dalje i da neke  radio drame budu izvođene uživo pred publikom.

Jedan je od osnivača Ateljea 212. Repertoar Ateljea 212 su činile predstave po provokativnim delima dramskih pisaca iz Evrope i SAD. Vodila je borbu sa predrasudama da rediteljski posao i posao upravnika pozorišta može uspešno da radi samo muškarac. Pomagala se ženstvenošću, šarmom i intuicijom sa temeljnim znanjem iz više oblasti i čvrstom rukom u upravljanju koju je koristila kada je to bilo neophodno.

Dobitnica je Oktobarske nagrada, nagrade Joakim Vujić, Sedmojulske nagrade, Oskara popularnosti, priznanja Udruženja američkih pozorišnih umetnika, priznanja ambasade Nemačke. 

Preminula je 8. avgusta 1989. Posle njene smrti prostor ispred BITEF teatra je dobio ime Skver Mire Trailović, a 25 godina od smrti Velika scena Ateljea 212 sad nosi naziv Scena Mira Trailović.

IZVOR: YT / RTS Obrazovno-naučni program

Autor: Redportal.rs