Otkriće uz pomoć Fotošopa 🧐🧐

Engleska je zemlja čije vladare istorija pamti po intrigama i neprikladnom načinu života, umesto po zaslugama i doprinosu razvoju zemlje. Jedan od takvih primera je i engleski kralj Henri VIII, koji je ostao upamćen po svojim neuspelim brakovima i neprimerenom odnosu prema ženama. U vladavini koja je trajala 4 decenije, Henri VIII je ukinuo primat Rimske katoličke crkve u Engleskoj, uključio se u pakao verskih ratova širom Evrope otpočetih u toku njegove vladavine, osnovao Crkvu Engleske, povećao prava monarha na nivo apsolutizma, bio gospodar života i smrti svojih podanika, a brojne prominentne ličnosti svog doba skratio za glavu. Vođen željom da dobije sina, ženio se čak 6 puta.

Foto: Printscreen TikTok/Becca Saladin

Prva žena Henrija VIII bila je Katarina Aragonska, španska princeza i udovica njegovog brata Artura. Na nagovor svoga oca, Henri je pristao da se oženi 7 godina starijom Katarinom, kako bi obezbedio prestolonaslednika Engleskoj. Njihov brak je trajao 18 godina i bio je veoma srećan. Za to vreme rođeno je 7 dece, od kojih je živa ostala samo Marija (kasnije kraljica Meri I Tjudor). Ostala deca su umirala ubrzo po rođenju.

Foto: Printscreen TikTok/Becca Saladin

Druga Henrijeva žena bila je Ana Bolen, bivša dvorska dama Katarine Aragonske. Poticala je iz aristokratske porodice i bila je vrlo obrazovana. Kralj je jako želeo sina, a ipak mu je Ana podarila još jednu kćer - Elizabetu I Tjudor. Postajao je veoma nestrpljiv i tražio je način da što brže okonča i ovaj brak. Henrijevi savetnici su bili maštoviti, te je Ana optužena za preljubu, incest, veštičarenje i zaveru protiv kralja. Poslata je u zarobljeništvo i ubrzo pogubljena odsecanjem glave.

Foto: Printscreen TikTok/Becca Saladin

Henrijeva naklonost ka dvorskim damama nije nestala. Nekoliko dana nakon Anine smrti, oženio je Džejn Simor, koja je služila njegove prethodne supruge. Poučen prethodnim iskustvom, Henri joj nije dozvolio da se meša u politički život. Uspela je u onome u čemu njene prethodnice nisu - rodila je Henriju VIII sina Edvarda, kasnije Edvard VI Tjudor. Umrla je neposredno nakon porođaja, a Henri je u znak zahvalnosti tražio da ga sahrane pored nje.

Foto: Printscreen TikTok/Becca Saladin

Ana Klevska je bila najpogodnija za stvaranje saveza sa Nemačkim protestantskim zemljama. Govorila je samo nemački, pa je sporazumevanje sa suprugom i ostatkom dvora bilo otežano. Obostrano nezadovoljstvo ovim brakom, dovelo je do poništenja nakon nekoliko meseci. Nadživela je sve ostale Henrijeve supruge i mirno provela svoj životni vek u kraljevskom dvorcu koji joj je poklonjen.

Foto: Printscreen TikTok/Becca Saladin

Potom Henri čini još jednu grešku i ženi se Katarinom Hauard, mladu rođaku Ane Bolen. Nesrećan brak oterao ju je u naručje mladog ljubavnika, a Henri je brzo reagovao i osudio je na smrt.

Foto: Printscreen TikTok/Becca Saladin

Iako se pomirio sa neizvesnom sudbinom dinastije, Henri je odlučio da svoje poslednje dane provede uz šestu suprugu, Katarinu Par. Ona je doprinela obrazovanju Henrijeve dece, a uspela je i da ga ubedi da vrati Mariju i Elizabetu u nasledni red. Nadživela je Henrija VIII, ali se nakon nekoliko meseci tugovanja još jednom udala.

Foto: Printscreen TikTok/Becca Saladin

Autor: redportal.rs

#Engleska

#Henri VIII

#žene