Životinja pronađena među ostacima drevnog grada ispod vulkana Vezuv u južnoj Italiji, živela je 62. godine nove ere

Italijanski arheolozi su otkopali ostatke kornjače u ruševnim Pompejima u starom Rimu, stare skoro 2.000 godina. Životinja pronađena među ostacima drevnog grada ispod vulkana Vezuv u južnoj Italiji, živela je 62. godine nove ere. - posle razornog zemljotresa, ali pre erupcije vulkana 79. godine, koja je zauvek uništila grad.

Otkriće može pomoći u rasvetljavanju poslednjih godina grada Pompeje, tj. period rekonstrukcije nakon zemljotresa, prema rečima upravnika arheološkog parka Gabrijela Zuhtrigela. Prema arheolozima, ova kornjača nije bila prva koja je otkrivena na tom lokalitetu. Međutim, ono što je posebno kod ovog primerka je to što se ne nalazi u bašti nekadašnjeg grada, gde su otkriveni drugi.

- Očigledno, nisu sve kuće obnovljene, a napuštene su i centralne oblasti grada, pa su postale stecište divljih životinja, objasnio je Zuhtrigel.

Naučnici su takođe pronašli jaje unutar kornjače, što sugeriše da je kornjača možda iskopala da pronađe mesto za izleganje, rekao je menadžer, dodajući da je to uobičajeno za vrstu testudo hermanni. Kornjača je pronađena u oblasti Terms of Stabia, a sahranjena je u pepelu, blatu i lavi 79. godine, zbog čega je delimično očuvana.

Pompeje su ponovo otkrivene u 18. veku, a kao arheološko nalazište danas su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Italiji.

Autor: redportal.rs

#Italija

#Pompeja

#kornjača