Jedna od glavnih hrišćanskih zabluda je da se sredom i petkom posti za dobrobit potomstva

Mnogo puta ste čuli da neko posti sredom i petkom. Postoje razna objašnjenja zbog čega su upravo ta 2 dana toliko bitna u životu svakog vernika.

Postoje razne teorije, a jedna od glavnih hrišćanskih zabluda je da se sredom i petkom posti za dobrobit potomstva, pišu magazin.novosti.rs.

Post je davnih dana podrazumevao uzdržavanje od hrane tim danima. Ipak, vremenom su se ta prabvila promenila, pa se postom smatra odricanje samo mrsne hrane, tokom ova dva dana

ZAŠTO SE POSTI SREDOM I PETKOM?

Sreda je posni dan, jer je upravo tog dana Isusa Hrista izdao Juda i taj događaj je prethodio njegovom stradanju. Crkva je zbog toga odredila baš da sreda bude dan molitive i odricanje od mrsne hrane.

Petkom svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji dan u hrišćanstvu, jer je Isus Hrist upravo poslednjeg dana radne nedelje, mučen i razapet na krst.

Ova dva dana posti se na vodi. Postoji i izuzetak, kada praznik sa crvenim slovom pada na te dane, odnosno ukoliko je svetitelj čije je ime u crkvenom kalendaru napisan masnim slovima. Tada je dozvoljeno konzumiranje ulja i crnog vina.

Autor: redportal.rs

#Hrišćani

#Isus Hrist

#post

#teorije