Hotel je podigao knez Aleksandar Karađorđević i radio je do 1868. godine

Na mestu gde se danas nalazi zgrada biblioteke grada Beograda na kraju ulice Kneza Mihaila nekada je bio hotel Srpska kruna. 🤔

Ono što je malo kome poznato jeste da je ovo replika prvog hotela Srpska kruna u kome su se odigrali mnogi važni istorijski događaji. Zgrada prvog hotela i danas stoji u Beogradu i nalazi se u Uzun Mirkovoj ulici. 👇

Tačan datum kada je ova zgrada sagrađena ni danas se ne zna, kao ni ko je zgradu projektovao, ali se smatra da se to dogodilo 1853. godine jer je te godine u Srpskim novinama izašao oglas da se hotel izdaje. Hotel je podigao knez Aleksandar Karađorđević i radio je do 1868. godine kada ga je od njega otkupila beogradska opština.

Foto: Printscreen YouTube/Priče o Beogradu

Davne 1858. godine održana je Svetoandrejska skupština na kojoj je zbačena dinastija Karađorđević. Na dan kada je skupština počela, svi poslanici su pozvani na ručak koji je u velikoj sali hotela priredio knez Aleksandar Karađođević. Međutim, poslanici koji su bili u sukobu sa njim, odlučili su da ne prisustvuju ručku već su mu poručili da podnese ostavku. Tako su se u Srbiju vratili Obrenovići. Knez Mihailo Obrenović bio je čest gost hotela, iako je vlasnik i dalje bio Aleksandar Karađorđević kome niko nije dirao prvitanu imovinu, iako je proteran iz Srbije.

U hotelu, između 3. i 4. juna 1862. godine, održana je Konferencija predstavnika velikih sila na kojoj je postignuto pismeno primirje srpske vlade i turskog komandanta beogradske tvrđave posle događaja kod Čukur česme i turskog bombardovanja Beograda.

Hotel Srpska kruna odigrala je važnu ulogu i u kulturnom životu Srbije. Ovde je održana predstava Đura Đubranković u izvođenju srpske trupe kojom je rukovodio Jovan Đorđević koji je kasnije osnovao Narodno pozorište u Novom Sadu. Tokom 1861. godine, Kornelije Stanković je u velikoj sali hotela, 3 puta održao koncert klasične muzike kom je prisustvovao i knez Mihailo.

Foto: Printscreen YouTube/Priče o Beogradu

Srpska kruna bila je poznata po balovima koji su bili najvažniji društveni događaji u Beogradu. Jedan od takvih događaja je i bal na kom se prikupljao novac za izgradnju Varoške bolnice koja i danas postoji u ulici Džordža Vašingtona.

IZVOR: YT / Priče o Beogradu

Autor: redportal.rs

#Priče o Beogradu

#beograd

#hotel

#hotel Srpska kruna