Kako je grupa studenata započela pobunu zbog - skupog piva

Mnogi događaji iz istorije se uče u školama, i nema sumnje da su zanimljive za razumevanje čovečanstva i toga šta smo danas. Međutim, postoje i oni drugi događaji, koji se ne uče u školama, što zato da ne bismo preopteretili studente, što zato što se ne smatraju toliko bitnim, što zato što su neke epizode iz ljudskog ponašanja za koje znamo - naprosto toliko bizarne da ne želimo da znamo za njih.

U ovu treću grupu sigurno spada jedna neobična epizoda iz istorije Belgije, a to je Borba kod zamka Gravenstin, koja se odigrala 4 godine nakon Drugog svetskog rata.

Foto: brookstonbeerbulletin.com/NZ

Ovaj događaj se svakako ne može nazvati bitkom, budući da se borba nije vodila vatrenim, niti bilo kojim smrtonosnim oružjem, niti se vodila između vojski. Ne, ova borba se vodila između grupe studenata s jedne strane, i pripadnika lokalnih vlasti (pre svega vatrogasaca i određenog broja policajaca) s druge strane. 😂

Naime, 16. novembra 1949. godine studenti u Univerziteta u Gentu (Istočna Flandrija u belgiji) su bili zgranuti saznanjem da je cena piva podignuta, budući da su vlasti na teritoriji cele zemlje povećali porez na ovo piće. Budući da nisu imali pametniji plan (izgleda) rešili su da uzmu stvar u svoje ruke - brzo su zauzeli zamak Gravenstin, inače sagrađen 1180. godine, i zabarikadirali ga, ističući zahteve.

Hrabra grupa je brojala 138 studenata, među kojima se, za divno čudo, našla i jedna devojka, ali je bila rešena da istera stvar do kraja.

Očekivano, vlastima se ovo nije ni malo svidelo, pa se moralo reagovati, tako da su angažovani pripadnici policije i - vatrogasaca, čiji će se doprinos pokazati kao ključan u gušenju ove pobune.

Naime, pripadnici policije su se u prvim pokušajima da zauzmu dvorac našli "pod vatrom" voća i dimnih bombi, tako da su u prvim pokušajima morali da se povuku nazad, tako da je u pomoć pozvana vatrogasna brigada koja je pribegla dejstvu za koje studenti nisu bili spremni - zasula ih je vodom iz šmrkova. 😆

Foto: brookstonbeerbulletin.com/NZ

Studenti su shvatili da neće puno izdržati a da ne dobiju kijavicu, tako da su morali da puste organe reda da zauzmu zamak, međutim, ishod ove borbe je praktično bila pobeda studenata, budući da je većini njihovih udovoljeno, a to se desilo iz nekoliko razloga.

Pre svega, sam događaj je bio prava senzacija u međunarodnoj štampi, a budući da su tih godina novinske stupce uglavnom ispunjavale vesti o političkim krizama i napetosti između Istočnog bloka i zapadnih zemalja, ljudi su sa simpatijama ispratili ovaj događaj.

Drugi razlog se krio u činjenici da je većina Belgijanaca intimno mislila da su studentski zahtevi opravdani, tako da vlasti nisu imali previše izbora nego da popuste oko nekih od donetih mera. Zanimljivo je da su ispunili i zahtev studenata da pripadnici policije više ne nose šlemove, već obične kape. 👮‍♂️

Zašto im je to bilo važno (možda su smatrali da bi time bili ranjiviji na voće koje bi neko bacao sa veće visine? 🤔), ne znamo, ali svakako se sve lepo završilo, budući d aniko do njih nije pretrpeo nikakvu sankciju, čak ni na univerzitetu.

Zapravo, ovaj događaj je svima ostao u lepom sećanju, tako da i danas građani grada Kenta svake godine obeležavaju posebnom paradom, uz posebnu pesmu, kojom je opevano junaštvo ove grupe studenata.

Očekivano, nastale su i mnoge karikature (poput ove dole, koja je objavljena neposredno nakon "pada" dvorca) i priče vezane za ovaj događaj, tako da ako ikad budete posetili Belgiju, preporučujemo vam da odate počast ovim herojima.🤣

Foto: brookstonbeerbulletin.com/NZ

Autor: redportal.rs

#1949

#Belgija

#borba kod zamka gravenstin

#pivo

#poskupelo pivo

#studenti