Matica razbija otrov

Snažna matica potisnula je otrove koji su se u reku razlili posle pucanja brane pomoćnog jalovišta rudnika olova i cinka kod Sase kod Srebrenice. Drina je, u delu kod Ljubovije, dobila normalnu zeleno-plavu boju.

Koliko je ova pojava obradovala meštane Ljubovije, toliko je donela nemira stanovnicima u donjem toku reke, jer je to znak da se otrovne materije, istina, dosta sporo kreću. Kakve će štete one prouzrokovati u donjem toku i u Savi, u koju se Drina uliva u mačvanskom selu Crna Bara, još niko ne može da kaže.

Niko u Srebrenici, gde se nalazi sedište "Energoinvestovog" rudnika olova i cinka, još pouzdano ne zna kako je došlo do pucanja brane pomoćnog jalovišta. Stručna komisija, koju sačinjavaju predstavnici Republičkog komiteta za vodoprivredu, šumarstvo i poljoprivredu Bosne i Hercegovine i radne organizacije "Energoinvest", još radi, a istražni sudija Okružnog suda u Tuzli tek treba da utvrdi da li je tragediju prouzrokovao ljudski faktor.

Za sada se samo pretpostavlja da se u akumulacionom jezeru nalazilo više jalovine nego što je ono moglo da primi. Prema prvim porocenama iz jezera se izlilo najmanje 70.000 kubika jalovine i neutvrđene količine otrovnog cijanida.

Ovo je deo vesti iz Večernjih novosti od subote, 18. septembra 1982. godine, a ostatak teksta možete videti u nastavku ovih novina. Ovu rubriku možemo nazvati i - OVO NIJE BILO NIKAD.

Foto: Večernje novosti

Foto: Večernje novosti

Autor: Redportal.rs

#Drina

#arsen

#olovo

#rudnik