Princ Čarls važi za strastvenog borca posvećenog životnoj sredini i održivosti, i u nastojanju da to primeni u svakodnevnom životu

Stari auto Aston Martin princa Čarlsa koristi nusproizvode od vina i sira kao gorivo i savršeno je vozilo za dolazak na elegantne večere.

Princ Čarls važi za strastvenog borca posvećenog životnoj sredini i održivosti, i u nastojanju da to primeni u svakodnevnom životu. Jedan od načina je da se njegov automobil Aston Martin pretvori u specifične i inovativne nusproizvode. Za oldtajmer koji je dobio na poklon od kraljice Elizabete II za svoj 21. rođendan, princ Čarls je insistirao na pronalaženju inženjerskog rešenja za alternativno gorivo, bez uništavanja autentičnog automobila.

Moj stari Aston Martin, koji sada vozi na nusproizvodima, koristi kao gorivo - verovali ili ne - ostatke engleskog belog vina i surutke iz procesa proizvodnje sira - rekao je princ Čarls.

Bioetanol sipan u automobil obnovljivi je izvor energije nastao fermentacijom šećera i skroba iz biljnih nusproizvoda koji se mogu postići vinom i sirom. Neobičnu odluku princa Čarlsa da dekarbonizuje svoj Aston Martin koristeći jaku mešavinu bioetanola proizvedenog od ostataka sira i vina ne treba mešati sa ozbiljnom mogućnošću dekarbonizacije vozila.

Legendarni automobil u vlasništvu je Čarlsa više od 50 godina i bio je deo nekoliko važnih događaja u kraljevskoj porodici, uključujući venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton. Ali ovaj Aston Martin nije jedino kraljevsko vozilo koje je uspeo da preuredi: Čarls je pokušavao da promeni kraljevski voz i koristi staro ulje za kuvanje kao gorivo.

72-godišnji naslednik britanskog prestola kaže da svetski lideri moraju učiniti više za planetu nego samo "razgovarati", a jedan od načina na koji će to rešiti je prisustvovanjem samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama od 31. oktobra do 12. novembra.

Autor: redportal.rs

#Aton Martin

#princ

#vozilo

#Čarls