Stepinac je pravoslavlje nazivao najvećom ŠIZMOM EVROPE

Nadbiskup Alojzije Stepinac je samo jedna od ličnosti oko koje se vode polemike između Srbije i Hrvatske, ali i između Svete Stolice i Srpske pravoslavne crkve.

Po dolasku na čelo Rimokatoličke crkve, papa Francisko je osnovao komisiju koju sačinjavaju stručnjaci i sveštenici iz Vatikana i Srbije. Glavna tema je Stepicanc i njegov lik i delo. Papa Jovan Pavle II je 1998. Stepinca proglasio "blaženim" ali su nepobitni dokazi o saradnji sa zločinačkim Ustaškim režimom u NDH dovele do velike polemike da li saradnik koljača i nasilni pokrstitelj Srba treba dobiti epitet "blaženog". 😑

IZVOR: TW / @dalm_berekin

Nakon pada NDH nova komunistička vlast je nadbiskupa Stepinca uhapsila 17. maja 1945. zbog saradnje sa Ustašama. Stepinac je optužen zbog saradnje s vrhom ustaške države, susreta s Pavelićem i drugim ustaškim časnicima, za pokatoličavanje na hiljade Srba, za podstrek koji je Ustašama pružao katolički kler, za govore u kojima podstiče na molitvu za Pavelića i protiv narodnog delovanja nakon rata. Sud ga je 11. oktobra 1946. osudio na 16 godina zatvora.

Alojzije Stepinac je nakon izricanja presude odveden na izdržavanje kazne u zatvor Lepoglava. Rimokatorička crkva je dizala sve više glas za puštanje na slobodu Stepinca, a za njega su agitovali i hrvatski pisci i književnici, Titova vlast je popustila.

Papa Pije XII je 29. novembra 1952. imenovao 14 novih kardinala, a među njima i nadbiskupa Stepinca. Ta odkuka je razljutila jugoslovenske vlasti pa su odgovorili je protivmerom prekinuvši sve diplomatske odnose sa Svetom Stolicom 12. decembra 1952. 

Županijski sud je 22. jula 2016. u Zagrebu poništio je presudu zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu iz 1946.

Autor: Redportal.rs

#Stepinac

#komunsti

#pokrštavanje