Rak prostate je drugi najčešći rak u svetu posle raka pluća i najčešći je kod muškaraca

Naučnici iz Australije i Kine otkrili su da jedinjenje u cvetovima orhideja ima terapeutski efekat protiv raka prostate. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Frontiers in Oncology.

Rak prostate je drugi najčešći rak u svetu posle raka pluća i najčešći je kod muškaraca. Studija australijskih naučnika sa Univerziteta u Sidneju sa kineskim kolegama pokazala je da bi eranin, prirodno jedinjenje iz bibenzilne grupe prisutno u Dendrobium chrisotoxum, vrsti orhideje poreklom iz jugoistočne Azije, moglo biti novo efikasno lečenje raka prostate.

Autori su otkrili da erianin ima antitumorsko dejstvo na ranu, androgeno zavisnu i kasnu fazu raka prostate.

- Rano u razvoju ćelijama raka prostate potrebni su androgeni - muški polni hormoni, poput testosterona - da bi rasli - rekao je vodeći autor dr Janfej Ci, šef Laboratorije za biologiju lipidnih ćelija, u saopštenju za medije Centennial Institute.

Kao hormonska terapija, ima za cilj smanjenje nivoa androgena i može pomoći u usporavanju ili ograničavanju rasta raka. Kada rak prostate prestane da reaguje na ovaj tretman i nastavi da raste, bolest prelazi u sledeću fazu poznatu kao rezistencija na kastraciju. Autori su otkrili da erianin povećava nivo masne kiseline koja se naziva ceramid C16 unutar ćelija raka, što dovodi do uništavanja endoplazmatskog retikuluma ćelija i njihove smrti.

U kasnijim fazama razvoja tumora, kada su ćelije raka već prešle u fazu rezistencije na kastraciju, sam erianin nije bio dovoljan, ali je zajedno sa veštačkim povećanjem ceramida C16 u ćelijama supstanca delovala veoma efikasno, što je dovelo do masovna smrt ćelija raka.

- Postoji hitna potreba za pronalaženjem novih lekova za rak prostate. Do 20% pacijenata koji ne primaju terapiju oduzimanja androgena napredovaće u napredni rak prostate u roku od 5 godina - kaže dr Ci.

Istraživači veruju da erianin može igrati važnu ulogu u razvoju novih lekova koji se mogu boriti i sa ranim i sa uznapredovalim rakom prostate, što može imati koristi od mnogih pacijenata i pomoći u spasavanju života.

Autor: redportal.rs

#karcinom

#lek

#orhideja

#prostata

#rak