U susret prazniku Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Petar Bojović jedan je od najodlikovanijih srpskih vojskovođa u istoriji. Neke od najvećih počasti su: Orden Jugoslovenske krune prvog reda, Orden Karađorđeve zvezde prvog reda i francuski Orden Legije časti. Uvršten je u red najvećih vojskovođa Prvog svetskog rata i srpske ratne istorije. Doživeo je stravičnu sudbinu i neopravdano je zaboravljen od strane svog naroda.

Karijeru započinje kao konjički oficir, ali je sticajem okolnosti početkom 20. veka prešao u pešadiju. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu i prvenstveno je bio komandant Prve armije. U toku Cerske bitke ranjen je na bojištu, te biva smenjen sa mesta komandanta. Reaktiviran je 1915. godine kao komandant trupa Novih oblasti.

View this post on Instagram

Човек који је задужио српски род и пород не смемо заборавити. 🇷🇸 ВОЈВОДА ПЕТАР БОЈОВИЋ! #србство #петарбојовић #војводапетарбојовић #petarbojovic #vojvodapetarbojovic

A post shared by СРБСТВО ꒌ (@srbstvo) on

IZVOR: IG / @srbstvo

Umesto obolelog vojvode Putnika, Bojović krajem decembra 1915. godine dolazi na mesto načelnika štaba Vrhovne komande. Petar Bojović bio je u grupi čelnika ondašnje Srbije koji su smatrali da je povlačenje vojske preko Albanije jedino rešenje. Jedan od njegovih zadataka bilo je komandovanje trupama na Solunskom frontu. U operacijama na Kajmakčalanu 1916. godine, Bojović je rukovodio ofanzivom srpske vojske koja je porazila bugarske jedinice i time zauzela Kajmakčalan i Bitolj. U daljem napredovanju oslobođena je čitava Srbija. On zatim 1918. godine biva unapređen u čin vojvode kao poslednji general unapređen u ovaj čin, nakon Radomira Putnika, Stepe Stepanovića i Živojina Mišića.

Međutim, pred kraj Drugog svetskog rata u kome nije učestvovao, vojvoda doživljava veliku nepravdu. Petar Bojović postao je žrtva maltretiranja mladih komunista po oslobođenju Beograda 1944. godinePozvan je u policiju i tamo je saslušavan dva dana. Iako o ovome nema dokumenata, kružile su priče da je u zatvoru najstrašnije mučen. Nakon nekog vremena je pušten, a vrlo brzo posle toga, 19. januara 1945. godine, preminuo je u svojoj kući u Beogradu. Uzrok smrti nije poznat, a u medijima se pominje zapaljenje pluća, dok je vrlo moguć uzrok smrti unutrašnje krvarenje kao posledica batinjanja u zatvoru.

Sahranili su ga skromno, u najužem krugu porodice. Bez počasti i vojnih odlikovanja. Jedini podsetnik na njega bio je mali spomenik sa koga je jedva moglo pročitati ime i čin. Tek 90-ih godina je rehabilitovan. O njemu kreće da se više piše i pripoveda, niču biste, spomenici, održavaju se izložbe.

Autor: redportal.rs

#Dan primirja u Prvom svetskom ratu

#Prvi svetski rat

#Vojvoda Petar Bojović