Najverovatnije su u led ušli iz biljaka i iz tla i ne ugrožavaju živote ljudi

Ispitujući uzorke leda stare do 15 hiljada godina sa tibetanskog glečera Gulija, biolozi su u njima pronašli genetske tragove 33 roda virusa, od kojih 28 ranije nisu bili poznati nauci. Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Microbiome.

Naučnici predvođeni američkim mikrobiologom Loni Tomson pregledali su jezgre leda - cilindrične komade leda - sa dva lokaliteta koja se nalaze na nadmorskoj visini od 6.710 i 6.200 metara nadmorske visine. Prilikom formiranja bilo kakvih glečera, na njih se iz vazduha talože čestice prašine i polena, a živi organizmi - bakterije, kao i virusi - mogu dospeti tamo. Mehurići sa prastarim vazduhom takođe mogu biti u ledu - njegov sastav gasa u različito vreme mogao bi biti različit. Zato mikrobiolozi proučavaju jezgro - zahvaljujući tome možete saznati mnoge detalje o životu koji je postojao na planeti pre više hiljada godina.

Zahvaljujući činjenici da su Tomson i njegove kolege prilagodili metode genetskog istraživanja, uspeli su da pronađu tragove 33 roda virusa u ledu. Oni ne ugrožavaju živote ljudi - samo su fragmenti njihove DNK sačuvani u jezgri, virusi se ne mogu širiti u ovom obliku. Od 28 njih su prethodno bile nepoznate nauci. Naučnici spekulišu da su ti virusi ušli u led iz tla ili biljaka, ali ne i od životinja ili ljudi.

Nalaz je od posebnog naučnog interesa - pored činjenice da će zahvaljujući tome naučnici moći bolje da razumeju evoluciju virusa, metod njihovog izolovanja i istraživanja može da pomogne u budućnosti, kada traže tragove života oba na Zemlji i na Marsu i drugim svemirskim objektima.

Autor: redportal.rs

#LED

#Tibet

#virusi