Natpis star 2.550 godina, napisan u ime poslednjeg kralja Vavilona Nabonida

Natpis star 2.550 godina, napisan u ime poslednjeg kralja Vavilona Nabonida, otkriven je na bazaltnoj steni na severu Saudijske Arabije, saopštila je Komisija za turizam i nacionalno nasleđe te zemlje.

Gravura na vrhu natpisa prikazuje kralja Nabonida kako drži skiptar, kao i još četiri slike, među kojima su cvet, zmija i prikaz Meseca. Veruje se da te slike imaju religiozno značenje.I spod gravura je oko 26 redova klinastog pisma, koje trenutno dešifruju stručnjaci.

To je, ističe se u saopštenju, najduži natpis na klinastom pismu ikada pronađen u Saudijskoj Arabiji. Natpis je pronađen u Al Hajtu u regionu Hail, gde se nalaze brojne drevne lokacije, među kojima su ostaci tvrđava, umetnost u kamenu i vodovodne instalacije. Kralj Nabonid vladao je od 555. do 539. godine prije nove ere.

Vavilonsko carstvo se prostiralo od Persijskog zaliva do Sredozemnog mora, a Nabonid je na početku vladavine osvojio deo današnje Saudijske Arabije i da živi u gradu Tajma, gde je ostao do 543. godine pre nove ere. Zašto je odlučio da duže vreme živi u današnjoj Saudijskoj Arabiji, stvar je rasprave među istoričarima, a pojedini stručnjaci smatraju da su verovatni razlog sukobi s vavilonskim sveštenicima.

Na kraju Nabonidove vladavine Vavilonsko carstvo se našlo na udaru Persijskog carstva, koje je predvodio kralj Kir Veliki. Persijanci su zauzeli Vavilon 539. godine pre nove ere, a Vavilonsko carstvo se srušilo. Sudbina Nabonida posle sloma nije poznata.

Autor: redportal.rs

#Kralj Vavilona

#klinasto pismo

#natpis

#saudijska arabija