Pridružio se komandosima jer je uvideo da su njihovi zadaci najopasniji i najzanimljiviji. Ratovao je i u Jugoslaviji

Džek Čerčil poznatiji pod nadimkom ''Ludi Džek'' bio је britanski komandos koji se u drugom svetkom ratu borio lukom, strelom i mačem. Poznat je po izreci: "Svaki oficir koji krene u borbu bez mača je nepropisno naoružan."

Nakon što je Poljska napadnuta Džek je rešio da se vrati u vojsku. Već 1940, vest o njemu je šokirala svet: izdao je komandu za napad tako što je strelom iz dugog luka usmrtio nemačkog narednika, čime je postao jedini poznati britanski vojnik koji je usmrtio neprijatelja strelom.

Nakon bitke kod Dankirka 1941. pridružio se komandosima jer je uvideo da su njihovi zadaci najopasniji i najzanimljiviji. Njegov stil predvođenja komandosa je brzo postao svima poznat: sa lukom na leđima, mačem o pojasu i škotskim gajdama svirajući melodiju "Will Ye No Come Back Again?"

Foto: Wikipedia.org

"Ludi Džek" Čerčil je 16. januara 1944. godine poveo britanske komandose u Jugoslaviju, na ostrvo Vis, da pomognu borbu jugoslovenskih partizana protiv Nemaca.Između 26. januara i 4. februara njegovi komandosi su napali nemački garnizon kod Milne na ostrvu Brač četiri puta, a 19. marta njegova jedinica od 110 ljudi iz grupe komandosa br. 2 napalo je selo Grohote na ostrvu Šolta ubivši 6 i zarobivši 102 Nemca, sa gubicima od 1 čoveka.

U maju je dobio zadatak da napadne nemačko uporište na ostrvu Brač. Organizovao je šaroliku armiju od 1.500 partizana i 50-ak komandosa za desant. Tokom borbi na Braču, Čerčil je onesvešten od nemačke granate i zarobljen. Nemci su ga bacili u Zahsenhauzen kazneni logor iz kojeg je sa grupom zarobljenika pobegao u aprilu 1945.godine.

IZVOR: YT/glasgow1234

Nakon dosta dana neprekidnog hoda naišao je na oklopna vozila američke vojske. Uspeo je da ih uveri da je on britanski potpukovnik, i umesto da se vrati kući, priključio se trupama na Burmi, gde je rat protiv Japana još bio u punom jeku.

Po završetku rata, Ludi Džek postao je i padobranac, a posle i vojni instruktor u Australiji. Život od jednih najluđih vojnika ikada okončan je 1996. godine u Engleskoj, gde je preminuo u 89. godini.

Autor: redportal.rs

#Ludi Džek

#Luk i strele

#komandos

#mač