Da li su Relja i Nada srpski Romeo i Julija? 🤔

Na svetu postoji desetina destinacija koje se mogu proglasiti za najromantičnije. Italija ima fontanu Di Trevi, Francuska Ajfelov toranj, Brazil Kopakabanu, Jordan Petru, Turksa Kapadokiju, a Srbija ima Vrnjačku Banju i most ljubavi.

Uticajni britanski časopis Brides je u najnovijem broju Most ljubavi u Vrnjačkoj banji proglasio za najromantičnije mesto. Međutim, ono što malo ljudi zna je priča stara više od 100 godina o ovom divnom mostu.

Pre samo jednog veka ceo kraj je pričao o ljubavi iz Vrnjačke Banje, o velikoj ljubavi između Nade i Relje. Tada se činilo da njihovoj sreći ništa ne može stati na put. Dok su Relja i Nada uživali u ljubavi i voleli se, nesrećne okolnosti odigravale su u susednoj državi, pa je početak Prvog svetskog rata prekinuo njihovu ljubav.

Pošto je Relja bio oficir, bio je poslat od strane komande u Grčku. Tamo Relja upoznaje prelepu Grkinju u koju se zaljubljuje i raskida svoje veridbu sa Nadom. Slomljena Nada nije mogla da podnese tako bolan udarac. Pošto je patila za Reljom jer nikako nije mogla da preboli zbog prevelike tuge, ona svakim danom propadala. Iako joj ime govori da je trebala da se nada boljem životu, ona jednostavno nije mogla. Umrla je veoma mlada, usamljena i nesrećna.

IZVOR: TW / light2tubelight2tube

Meštani se i sad sećaju ove legende o dvoje mladih, pa svako ko dođe u ovo malo mesto čuje priču o dvoje koji su se voleli.

Pošto je ovaj most bio sastajalište Relje i Nade parovi na njegove dve ograde zaključavaju katance verujući da će tim činom za čitavu večnost sačuvati svoju ljubav. Ključeve katanaca koje bi zaključale, devojke su potom bacale u reku, jer bi na taj način ostali večno zatvoreni.

Autor: redportal.rs

#Srbija

#Vrnjačka Banja

#most ljubavi

#časopis