U vatri su GORELI I NJENI RODITELJI

Šestog juna 1943. g. Sedma dobrovoljačka brdska SS divizija Princ Eugen, koja je ostala upamćena kao najozloglašenija nemačka jedinica, uz pomoć gatačkih ustaša i muslimana Handžar divizije počinila je masovno ubistvo u Gojkovića Dolu na severu Crne Gore. U ovom zločinu stradalo je 522 civila, od čega 109 dece. 😥

Samo u jednoj kolibi ova divizija je spalila 60 žitelja sela Doli. Među spaljenim žiteljima bile su porodice čije su loze prekinute ovim masakrom. Ali jedna od porodica koju meštani pivskog kraja naročito pamte i o kojoj se sve više priča je porodica Adžić i heroina ove porodice Jaglika Adžić.

Naime, Jaglika je u trenutku kada je divizija Princ Eugen napala nedužno stanovništvo Gojkovića Dola bila je sedamnaestogodišnja devojka. Iako je bila uspela da se otrgne iz neprijateljskih ruku i sa nekima od meštana pobegne ka šumi, Jaglika se vratila do spaljene kolibe jer je čula plač svoje male braće: 2-godišnjieg Dušana, 4-godišnjeg Momčila i 8-godišnjeg Milorada. U vatri su goreli i njeni roditelji Stoja i Krsto Adžić. 😥

Dobrovoljci pomenute SS divizije pokušali su da zadrže Jagliku, ali ona im se otrgla iz ruku i skočila u vatru za svojom spaljenom porodicom. 😥 Svedoci su tvrdili da nacisti Jagliki nisu dozvoljavali da skoči u vatru je bila "previše lepa". Ali u tome nisu uspeli!

Nijedna Jaglikina fotografija nije ostala sačuvana, ali zahvaljujući meštanima koji priču o čudesnoj devojci nisu zaboravili, slikar R. Gogić uradio je njen portret 😊:

Foto: IN4S/R. Gogić

Od 2016. g. jedna od ulica u Podgorici nosi njeno ime, a Sveti arhijerejski sabor SPC crkve doneo je 2017. godine odluku da se Jaglika Adžić proglasi svetiteljkom Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Vijesti/Svetlana Mandić

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Jaglika Adžić

#Piva

#Sedma dobrovoljačka brdska SS divizija Princ Eugen

#Selo Doli

#drugi svetski rat