Prodati pramen kose dužine 5 cm odsečen je za vreme autopsije, nakon Linkolnovog ubistva

Pramen kose Abrahama Linkolna, zajedno sa krvavim telegramom o njegovom atentatu 1865. godine, prodat je na aukciji za više od 81.000 američkih dolara.

Predmeti su prodati tokom aukcije koja je održana juče, navodi Aukcijska kuća RR sa sedištem u Bostonu. Nijedna informacija o kupcu nije otkrivena.

Oko pet centimetara dugačak pramen kose nekadašnjeg američkog predsednika odsečen je za vreme ljekarskog pregleda poslije ubistva, ubrzo nakon što je Džon Vilks But smrtno ranio Linkolna u Fordovom pozorištu u Vašingtonu.

Pramen je predat je doktoru Lajmanu Bičeru Todu, šefu pošte u Kentakiju i rođaku Mari Tod Linkoln, udovice 16. predsednika, prema RR Auction. Doktor Tod je bio prisutan kada je Linkolnovo tijelo pregledano.

Kosa je postavljena na zvanični telegram Ratnog odeljenja, koji je doktoru Todu poslao njegov pomoćnik u pošti. Telegram je primljen u 23 sata,14. aprila 1865. godine, u Vašingtonu.

Aukcijska kuća je garantovala autentičnost pramena i telegrama.

Cena od 81.250 dolara nešto je veća od 75.000 dolara za koliko se aukcijska kuća nadala da će prodati predmete.

Telegram je značajan jer je opovrgao teoriju da je tadašnji ministar rata Edvin Stenton planirao da ubije Linkolna zbog njihovih ličnih i političkih razlika.

Vremenski žig na depeši pokazuje da su vojne telegrafske linije funkcionisale u noći kada je izvršen atentat na Linkolna.

IZVOR: YT / CTV News 

Autor: BETA / Redportal.rs

#ABRAHAM LINKOLN