Kakvu su poruku donosili iz Moskve? ✈️

Avionska nesreća iz 1964. godine skoro je potpuno zaboravljena, a postoje tvrdnje da je dolazak sovjetskih generala u Beograd ima važniju ulogu od ceremonijalne.

Ponedeljak 19. oktobar 1964. godine trebalo je da bude svečan i prazničan. Na 20. godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu dolazila je visoka sovjetska vojna delegacija od 18 članova, među kojima jedan maršal i petorica generala. U delegaciji su bili maršal Sergej Birjuzov i general-pukovnik Vladimir Ždanov koji su 1944. godine bili angažovani u oslobođenju Jugoslavije.

Avion sa sovjetskom delegacijom kasnio je više od dva sata. Doček na beogradskom aerodromu bio je spreman i tu su, pored počasne čete i vojne muzike, bili prisutni kao domaćini sekretar CK SK Srbije Jovan Veselinov, načelnik Generalštaba JNA general-pukovnik Rade Hamović i gradonačelnik Beograda Branko Pešić. Međutim, avion sa delegacijom je nestao sa radara, a ubrzo je javljeno da je udario u Avalu.

Na Avalu su se odmah zaputili domaćini, kao i vozila hitne pomoći i milicije. Ipak, mogli su samo da konstatuju da su svi članovi delegacije i posade aviona stradali na mestu.

Foto: Wikipedia.org/znaci.net

Pozorišni reditelj Ljubiša Ristić nedavno je izjavio da je dolazak sovjetske delegacije u Beograd, pored ceremonijalne, imao i političku funkciju. Naime, on ukazuje na to da su se sovjetski visoki oficiri zaputili u Beograd samo nedelju dana nakon mirnog puča u kojem je sa mesta generalnog sekretara Komunističke partije Sovjetskog Saveza smenjen Nikita Hruščov, odnosno pet dana nakon što je ova vest saopštena.

Autor: redportal.rs