Milenijumima stari, vraćaju se nazad u život

Sledeća globalna pandemija će možda doći iz leda na polovima, koji se sve brže i brže tope.

Odavno je poznato da led u polovima Zemlje u sebi sadrži mnoge praistorijske čestice i viruse, koji su očuvani smrznuti u ledu. Iz tog razloga upravo i naučnici buše led: da bi izvadili sve neophodne i neprocenjive informacije. One idu od toga kakva je klima bila, pa sve do toga šta je uticalo na raspade civilizacija.

Među kilometarskim slojevima leda i permafrosta, ostali su očuvani i prastari virusi, koji su bili u stanju mirovanja desetinama hiljada godina. Kako se planeta sve više zagreva a led sve više otapa svake godine, ovi virusi bi mogli biti oslobođeni u atmosferu.

Mnogi od njih mogu biti smrtonosni i, najvažnije, nauci potpuno novi.

Nadenut im je nadimak gigantski virusi zato što je genetski materijal koji nose apsolutno masivan - sadrže u sebi od nekoliko stotina pa do nekoliko hiljada gena.

Kako se permafrost topi, naučnici sve češće nailaze na njih. Koliko su izdržljivi, svedoči da su određene vrste ovih virusa pronađene na dubini od preko 300 m, zamrznute u permafrostu starom preko 30.000 godina. Čak i posle toliko milenijuma one ostaju aktivne.

Sudeći po tome kojom brzinom se tope polovi, očekuju nas iznenađenja u budućnosti.

Autor: redportal.rs

#Mega virus

#Polovi

#pandemija