Nešto što nikada pre nije viđeno 😲

Otkriće novog radijskog signala iz dubokog svemira dovelo je u pitanje naše razumevanje neutronskih zvezda, ali i iznenadilo astronome svojim zagonetnim pravilnim ritmom. ⭐

Novi brzi radijski signal (FRB), nazvan FRB 20191221A, nije samo još jedan redak repetitor. Njegovi radijski bljeskovi primljeni u međugalaktičkom prostoru traju 3 sekunde, oko 1000 puta duže od proseka. Međutim, unutar te 3 sekunde na svake 0,2 sekunde javljaju se naleti radijskog zračenja jačeg intenziteta, a to je nešto što nikada pre nije viđeno. 😲😲

Signal je u desembru 2019. godine otkrio radijski teleskop CHIME, a naučnici su odmah znali da su na tragu nečeg vrlo neobičnog, pišu hrvatski mediji.

- Bilo je neobično. Ne samo da je bilo jako dugo, trajalo je oko tri sekunde, nego su postojali periodični vrhunci koji su bili neverovatno precizni, emitujući na delić sekunde – bum, bum, bum – poput otkucaja srca. Ovo je prvi put da je sam signal periodičan - rekao je astrofizičar Denijel Mičili sa MIT Instituta za astrofiziku i istraživanje svemira Kavli.

JEDAN OD NAJFASCINANTNIJIH SVEMIRSKIH FENOMENA 🌌

Brzi radijski naleti jedan su od najfascinantnijih aktuelnih svemirskih misterija. Oni su posebno moćni udari zračenja radiotalasnih dužina, koji izbijaju iz međugalaktičkog prostora u vrlo kratkom vremenu i obično u trajanju od nekoliko milisekundi. Unutar tog kratkog treptaja vremena eksplozija emituje energiju ekvivalentnu onoj koju bi napravilo 500 miliona zvezda poput našeg Sunca, prenosi Sputnik.

Većina brzih radijskih signala pojavi se samo jednom. To je nemoguće predvideti, a da bi naučnici otkrili takav signal samo mogu da se nadaju da će se on dogoditi u trenutku kada je radioteleskop usmeren u pravom smeru, iako projekti poput CHIME-a, s velikim područjem gledanja, neizmerno pomažu u tom pogledu. Jednokratni radijski signali iz dubokog svemira ujedno su i najčešći tipovi FRB-a.

Mnogo ređe se ponovljeni signali primaju iz jedne tačke na nebu i oni predstavljaju ponavljajuće, brže radio signale. Budući da se ponavljaju, naučnici mogu usmeriti teleskop prema nebu i proučavati ih mnogo detaljnije.

Nejasno je, međutim, da li je isti mehanizam odgovoran za sve brže radijske signale u svemiru. Oni mogu varirati u intenzitetu, talasnoj dužini, polarizaciji i disperziji.

ZNAČAJAN TRAG 🌠

Jedan ranije otkriveni (2020. godine) FRB sadrži značajan trag, a došao je upravo iz naše galaksije. Praćen je do vrste neutronske zvezde zvane magnetar, što zahteva da bude visoko magnetizovan, a ultragusti objekti mogli bi biti odgovorni za barem neke FRB-ove. Magnetari su vrsta neutronske zvezde (urušenog jezgra masivnih zvezda koje su završile svoj život i izbacile većinu svog materijala u svemir) s neverovatno jakim magnetskim poljem.

PULSAR ILI MAGNETAR "NA STEROIDIMA" KAO IZVOR? 🧐🧐

On i njegove kolege analizirali su eksplozije iz FRB 20191221A i pronašli zajedničke osobine s emisijom radijskih signala iz magnetara i pulsara. Pulsari su neutronske zvezde koje izbacuju emisije radijskog zračenja sa svojih polova, okrećući se brzinom sve do milisekundi, tako da se čini kao da ti signali pulsiraju.

Postoji ipak jedan problem. Iako je nejasno koliko je daleko FRB 20191221A putovao, naučnici smatraju da je verovatno došao iz druge galaksije, a čini se da je njegov prasak više od milion puta svetliji od magnetara i pulsara u našoj galaksiji, prenosi portal Zimo.

- U svemiru nema mnogo stvari koje emituju strogo periodične signale. Primeri za koje znamo u našoj galaksiji su radiopulsari i magnetari, koji se okreću i proizvode emisiju sličnu svetioniku. Mislim da bi ovaj novi signal mogao biti magnetar ili pulsar na steroidima - objasnio je Mičili.

Tim se nada da bi mogli uhvatiti još neke ispade iz misterioznog izvora FRB 20191221A kako bi suzili odakle dolazi i šta bi ga moglo uzrokovati. Zauzvrat, ovo bi nam moglo pomoći i da bolje razumemo same neutronske zvezde.

Istraživanje vezano za navedeni brzi radijski signal objavljeno je u naučnom časopisu Nature.

Autor: rs.sputniknews.com

#Zvezde

#astronom

#astronomija

#radijski signal