Dve slike u kolažu, koji je postao viralan na društvenim mrežama, nisu iz iste epizode

Na Red portalu je 26. 5. 2022. godine objavljen članak pod naslovom:

Simpsonovi PREDVIDELI majmunske boginje 😲😶

U članku smo prvobitno naveli:

Možemo reći da u ovom trenutku izgleda ne postoji nijedna situacija koju Simpsonovi nisu predvideli. 😶
Fanovi i teoretičari zavere su ubeđeni da je ovaj crtani film predvideo sve - od Donalda Trampa kao predsednika SAD, do 11. septembra, do bojkota ispred Kapitola itd itd.
A izgleda da su ovog puta predvideli i izbijanje majmunskih boginja. Naime, u pitanju epizoda Home Sweet Home Diddly-Dum-Doodily u kom se prikazuje svena gde Bart i Milhaus dolaze u kontatk sa majmunom.

Međutim, nakon analize Raskrinkavanja.ba, ističemo da se ova virusna bolest ne spominje u epizodi Home Sweet Home-Dum-Diddly Doodily. Na IMDB-u stoji da je epizoda emitovana 1995. godine, a u sinopsisu se navodi da Megi i Homer gube starateljstvo nad decom koja su poslana da žive u kući Flandersa.

U članku smo objavili sliku koja navodno potkrepljuje ove tvrdnje:

Foto: Printscreen /venezuela.detailzero.com

Kao i linkove sa društvenih mreža:

IZVOR: TW / @SimoneGezond

IZVOR: TW / @Bastian_Wilfert

Raskrinkavanje.ba je objavilo analizu u kojoj se navodi da je ista slika krajem maja objavljena i na nizu Fejsbuk i Tviter profila, uz tvrdnje da je popularna animirana serija “predvidela majmunske boginje”. U pojedinim Tviter objavama tvrdnja da su Simpsonovi predvideli majmunske boginje ne iznosi se eksplicitno, već je samo objavljena spomenuta slika uz opise “opet Simpsonovi” ili “emitovano 2012. godine”.

Ipak, kako u analizi navodi Raskrinkavanje.ba, kolaž koji se koristi kao “dokaz” za ovu tvrdnju predstavlja manipulaciju. Majmunske boginje se ne spominju u opisima ovih epizoda, koje su emitovane u razmaku od 7 godina.

Naime, 2 slike u kolažu, koji je postao viralan na društvenim mrežama, nisu iz iste epizode 👇🏻

Leva slika, na kojoj se vidi Homer Simpson kako sedi na kauču s majmunom, scena je iz 21. epizode 9. sezone, emitovane 1998. godine. U opisu radnje na veb-stranici IMDB navodi se da Homer u toj epizodi usvaja majmuna pomagača. 

Desna slika preuzeta je iz treće epizode 17. sezone, emitovane 2005. godine. U opisu radnje ove epizode piše da je Megi Simpson dobila male boginje, što je Homeru dalo ideju da organizuje zabavu na kojoj bi druga deca dobila male boginje od Megi i da to naplati roditeljima, ali njegov plan pošao je po zlu. Na IMDB-u su dostupne i slike iz ove epizode. Jedna od njih je upravo slika Homera s crvenim osipom, koja je deo viralnog kolaža. 

📌 Celu analizu možete pogledati OVDE.

Red portal se izvinjava čitaocima zbog prenošenja lažne vesti.

Autor: redportal.rs

#Simpsonovi

#The Simpsons

#crtani

#crtani film

#epidemija

#film

#majmunske boginje

#pandemija