Vanzemaljska prašina predstavlja glavni izvor vanzemaljske materije na našoj planeti? 👽

Naučnici  su utvrdili da 5.200 tona vanzemaljskih čestica prašine, koja potiče od kometa ili asteroida, svake godine stigne na Zemlju i čine glavni izvor vanzemaljske materije na Zemlji.

Kako prenosi rs.sputniknews.com, a piše rt.com, tokom skoro 20 godina, tim istraživača, predvođen Žanom Dupraom iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja, sakupljao je vanzemaljske čestice sa francusko-italijanske antarktičke stanice, veličine od 30 do 200 mikrometara, kako bi izmerio prosečnu godišnju količinu koja padne iz svemira.

Iako je oduvek bilo poznato da se vanzemaljska prašina svake godine spusti na našu planetu, bilo je teško odrediti tačnu količinu. U tome su pomogli podaci prikupljeni sa Antarktika tokom dve decenije.

Istraživači su zaključili da oko 5.200 tona vanzemaljske prašine godišnje stigne do Zemlje, od čega, kako se procenjuje, 80 odsto potiče od kometa, a ostatak od asteroida, nebeskih tela nalik stenama.

Dupra i njegov tim tvrde da vanzemaljska prašina predstavlja glavni izvor vanzemaljske materije na našoj planeti, daleko više od većih objekata poput meteorita.

Istraživanje, koje je dostupno u časopisu Earth & Planetary Science Letters od 15. aprila, pomaže naučnicima da bolje razumeju ulogu vanzemaljske prašine u snabdevanju naše planete vodom i drugim materijama.

Autor: rt.com / rs.sputniknews.com

#NLO

#Prašina

#Vanzemaljci

#asteroid

#kometa

#planeta

#zemlja