Severni beli nosorozi, koji su zapravo sivi, nekada su slobodno lutali u nekoliko zemalja istočne i centralne Afrike 📜

Na konferenciji za medije u Berlinu, naučnici su objavili da su postigli prvu potpomognutu trudnoću nosoroga na svetu, uspešno prenevši embrion nosoroga stvoren u laboratoriji u surogat majku. Ovo postignuće naučnika pruža nadu za spas severnog belog nosoroga od izumiranja – na planeti su ostale samo dve jedinke, prenosi RTRS.

Embrion južnog belog nosoroga proizveden je in vitro iz sakupljenih jajnih ćelija i sperme i prebačen u surogat majku južnog bijelog nosoroga u kenijskom rezervatu Ol Pejeta 24. septembra 2023.

Međunarodni BioReskju tim uz podršku nemačke vlade potvrdio je trudnoću od 70 dana sa dobro razvijenim muškim embrionom dužine 6,4 centimetra.

- Učinili smo nemoguće mogućim - rekao je Tomas Hildebrand, šef Lajbnic instituta za zoologiju i istraživanje divljih životinja, na konferenciji za novinare u berlinskom zoološkom vrtu Tirpark.

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga uginuo je 2018, a preostale su samo dve ženke severnog belog nosoroga. 😊

Fatu i njena majka Najin su pod jakom zaštitom u rezervatu Ol Pejeta, ali nijedan od njih nije sposobna da iznese tele do kraja termina, što znači da je vrsta faktički izumrla.

Severni beli nosorozi, koji su zapravo sivi, nekada su slobodno lutali u nekoliko zemalja istočne i centralne Afrike, ali je njihov broj naglo opao zbog rasprostranjenog krivolova na njihove rogove.

Autor: RTRS