Gubici vezani za prevaru u vezi sa kilometražom procenjuje se na 8,77 milijardi evra godišnje

Vraćanje kilometraže vozila ostaje uobičajena praksa na tržištu polovnih vozila. I iako su kupci sve oprezniji u vezi sa prevarama u vezi sa automobilima, nova studija kompanije Car vertical pokazuje da je rizik od kupovine vozila sa ovom vrstom prevare i dalje veoma visok.

Sa gubicima vezanim za prevaru u vezi sa kilometražom koja se procenjuje na 8,77 milijardi evra godišnje prema studiji Evropske parlamentarne službe za istraživanje, važno je saznati više o ovom skupom pitanju.

Automobilski stručnjaci analizirali su 1,11 miliona istorijskih izveštaja u poslednjih 12 meseci na 24 tržišta, uglavnom u Evropi. Saznali su da automobil sa najčešće vraćenom kilometražom luksuzni Audi A8 sedan. Od svih A8 proverenih na platformi, 30,6% imalo je falsifikovanu kilometražu. Među modelima drugih proizvođača na listi sa najviše prevara ove vrste su Ford Mustang na 2. mestu (25,7%), Ford Fusion na 10. (22%), Volvo KSC70 na 14. (21,1%), i Opel Insignia na 19. mestu (19,5%).

Sve veći broj električnih automobila sa falsifikovanom kilometražom sugeriše da kupci treba da budu oprezniji. Dok je ukupan udeo električnih vozila sa vraćenom kilometražom (13,4%) niži od evropskog proseka (15,6%), razlika je zanemarljiva.

Pored toga, kupovina električnog automobila sa falsifikovanom kilometražom može dovesti do velikih računa za popravku. Električni automobili u ovom slučaju mogu predstavljati najveći rizik, jer degradirani akumulatori znače skupe popravke pa određivanje stvarne kilometraže igra još važniju ulogu kada tražite polovni električni ili hibridni automobil.

Autor: redportal.rs