Lunarna misija Artemis ima novi datum za sledeći pokušaj lansiranja

Zvaničnici NASA odlažu sledeći pokušaj lansiranja svoje mega mesečeve rakete Artemis, u okviru lunarne misije, za još četiri dana, do 27. septembra, objavila je svemirska agencija.

Lunarna misija Artemis ima novi datum za sledeći pokušaj lansiranja, prethodno je lansiranje bilo zakazano za 23. septembar, preneo je Si-En-En.

Svemirska agencija i dalje radi na problemu sa raketom, nazvanom Space Launch Sistem ili SLS, koja je izazvala curenje dok je bila napajana super-ohlađenim tečnim vodonikom tokom poslednjeg pokušaja lansiranja u svemirskom centru Kenedi na Floridi.

Tim misije je pomerio prvi pokušaj lansiranja Artemis 29. avgusta zbog problema koji se pojavio tokom odzračivanja motora, koji hladi motore za lansiranje, za koji zvaničnici veruju da je nastao zbog neispravnog senzora.

Period lansiranja, koji se očekuje 27. septembra, traje 70 minuta, kraće od 120-minutnog perioda dostupnog 23. septembra.

Zvaničnici NASA rekli su da će svemirska agencija nastaviti da pruža informacije istočnom lancu, koji mora odobriti odustajanje da bi raketa ostala na lansirnoj platformi.

Autor: Tanjug

#Artemis

#lansiranje rakete

#nasa