3D štampanje budućnost istraživanja svemira

Cilj svemirskih istraživanja, da bi uspela, je i korišćenje svih resursa koji se mogu pronaći na mestu sletanja, planete, asteroida, meseca itd. Veliki broj istraživača pokušava da provali na koji način da stvara materijale na Marsu, a najnovija studija tvrdi da je otkrila kako da stvori titanijumsku aloju koja koristi marsovski regolit - tj. zemlju Crvene planete.

Kako je preneto u naučnom časopisu International Journal of Applied Ceramic Technology, tim je koristio regolit da stvori keramiku i da je meša sa titanijumsko- aluminijumsko-vanadijumskom alojom. Ova aloja je poznata po svojoj snazi i otpornosti na koroziju, i tim je veomabio zainteresovan na koji način bi mogao da iskoristi marsovsku zemlju da je osnaži.

Stvaranje keramike od 100 postotnog regolita nije bilo baš uspešno. Teže pucanju kad se ohlade, iako nisu korisni kao materijal za građevinu, može se koristiti za premazivanje i stvaranje zaštitnog sloja koji daje zaštitu od rđanja pa čak i od radijacije.

Takođe, regolit može poslužiti u stvaranju jakih materijala. kada se oko 5% regolita pomeša sa titanijumskom alojom, tim je otkrio da se osobine metala dramatično poboljšavaju i čine ga lakšim.

Kako objašnjava Amit Bandjiopandhaj sa Univerziteta u Vašingtonu:

Daje vam bolji, snažniji i tvrđi materijal, koji može dosta bolje da se iskoristi u različitim specifičnim situacijama.

Tim je sačinio i mix materijala za 3D print time što je istopio aloju na preko 1.000 stepeni Celzijusa i potom dodao hemijski simuliranu marsovsku zemlju. Miks je potom istekao u pokretnu platformu koja je počela da štampa objekte specicirane veličine i oblika.

Ovaj pristup nije savršen i i dalje zahteva sa sobom prisutnost dosta materijala sa zemlje, ali kako sam tim kaže, to je samo početak. U budućnosti bićemo sposobni da stvorimo još snažnije kompozitne materijale kao i bolje tehnike 3D štampanja.

Autor: redportal.rs

#Crvena planeta

#Istraživanja

#Kompoziti

#Nauka

#mars

#svemir

#tehnologija

#zemlja