Ilon Mask na intervju za posao kandidatima često postavlja neobična pitanja i zagonetke.

Ilon Mask na intervju za posao kandidatima često postavlja neobična pitanja, ali i zagonetke.

Prema knjizi Elon Musk: Tesla, Space X i potraga za fantastičnom budućnošću, Mask navodno potencijalnim zaposlenicima postavlja svoju omiljenu zagonetku kako bi ih uhvatio nespremne.

- Vi stojite na površini Zemlje. Prošetate jednu milju južno, jednu milju zapadno i jednu milju severno. Došli ste na mesto s kog ste krenuli. Gde se nalazite? - glasi zagonetka koju Mask postavlja kandidatima na razgovoru za posao.

Zagonetka zapravo ima više odgovora. Prvi odgovor je Severni pol. Ako sledite korake u logičkom problemu, krećući se prema jugu, zapadu i severu, stvorićete troglastu stazu koja vodi natrag do Severnog pola. Drugi odgovor je Južni pol.

Zamislite krug sa obimom od milje koji ima južni pol u središtu. Ako biste krenuli jednu milju severno od ovog kruga, putovali biste jednu milju južno, jednu milju zapadno sve oko kruga, a zatim jednu milju severno nazad do svoje početne tačke.

Iako je pitanje zamršeno, kandidati nisu bili prestrogo ocenjeni na osnovu njihovih odgovora. Bio je to više način da se ispita način na koji su kandidati pristupili rešavanju problema.

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#intervju za posao

#zagonetka