Američki astronaut se vraća na Zemlju - sojuzom

Astronaut NASA Mark Vande Hei, koji trenutno boravi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ima zakazan let nazad na Zemlju. Ono što predstavlja problem sa kojim se trenutno teško mire u zapadnom delu sveta je - što će moći da se vrati nazad samo ruskom letelicom, koja ga je tamo i odvela. 😄

Da podsetimo, nakon što je NASA donela odluku da više neće koristiti spejs šatlove (2011) letelice sojuz postale su praktično jedini način dovoženja i odvoženja ljudskih posada sa Međunarodne svemirske stanice, tako da su u međuvremenu nastali određeni dogovori koji moraju da se poštuju.

Foto: LADBible/NZ

Upravo ovoj temi su neki britanski mediji ovih dana posvetili određenu pažnju, žaleći što za ovog astronauta ne postoji drugi način vraćanja nazad.

Ono što se opisuje kao olakšavajuća okolnost jeste da će Mark ipak biti jedan od poslednjih astronauta koji će morati da koristi rusku letelicu kako bi se vratio nazad, budući da je u proteklom periodu NASA dogovorila saradnju sa Maskovim SpaceX-om, koji sad ima specijalizovanu letelicu za isti posao, pod imenom Crew Dragon.

Marku želimo srećan put nazad, a takođe se nadamo da će se ovaj period tenzija između svemirskih sila uskoro završiti, prosto zarad dobrobit istraživanja i nauke. 😊

Foto: LADBible/NZ

Autor: redportal.rs

#Mark Vande Hej

#astronaut

#nasa

#sojuz