Potencijalna svrha ove tehnologije može biti učenje na daljinu za kuvare i somelijere 👩‍🍳🍷

Jedan japanski profesor razvio je prototip TV ekrana koji se može lizati i koji može da imitira različite ukuse hrane, što je, navodno, još jedan korak ka stvaranju multisenzornog iskustva gledanja.

Uređaj, nazvan Taste the TV (TTTV), koristi 10 kanistera sa različitim ukusima koji, u različitim kombinacijama, stvaraju ukus određene hrane. Uzorak ukusa se zatim nanosi na površinu tog ekrana kako bi gledalac mogao da “proba” ukus.

U vremenu pandemije, ova vrsta tehnologije može poboljšati način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju sa spoljnim svetom, rekao je Homei Mijašita, profesor na Univerzitetu Meiđi u Tokiju, piše Telegraf.

Mijašita kaže da je napravio prototip TTTV-a tokom prošle godine i da bi izrada komercijalne verzije koštala oko 875 dolara. Potencijalna svrha ove tehnologije može biti učenje na daljinu za kuvare i somelijere, ili za različite degustacijske igre i kvizove, kaže Mijašita.

Ovaj profesor je takođe u razgovorima sa kompanijama o korišćenju njegove tehnologije kako bi dodali ukus pice ili čokolade na, recimo, krišku tostiranog hleba ili nešto slično.

IZVOR: YT / The Star

Autor: Telegraf.rs

#Japan

#Tv koji se liže

#hrana

#televizor

#tv

#ukus