Poznaje i mnoogoo više od toga 🤭

Dame i gospodo dobrodošli u 21. vek. Zaista je ovo vek inovacija i tehnologije, bilo da su leteći automobili, sletanje na Mars ili WC šolje koje aktivno skeniraju vaš anus poput otiska prsta. 😁

Ne, ne zezamo se, upravo na tome rade naučnici sa dva univerziteta u SAD. Nadaju se da će tome dodati i aktivni skener zdravlja našem "regularnom i neophodnom delu svakodnevne rutine" - tj. našoj kaki i kako je izbacujemo.

Istraživači stvaraju pametne WC šolje koje umeju da prepoznaju vaš analni otisak (da da) i da analiziraju vaš otpad na celu plejadu bolesti i problema.

Sudeći prema Sonji Grego, jednoj od istraživača sa Univerziteta Duke, postoji pravo bogatstvo potencijalnih informacija koje bukvalno pustimo niz vodu. Kako navodi:

Veoma malo smo fokusirani na analizu stolice. Smatramo da postoji veliki bunar neiskorišćenih podataka o našem zdravlju u našoj kaki. I sve to zbaog naše averzije prema nečemu što je normalno - našoj kaki.

Grego je ko--osnivač kompanije Coprata (od grčke reči kopro, što znači "kaka"), koja radi na tome da stvori neinvazivne metode za analiziranje stolice. Kroz ovo istraživanje, Grego i drugi istraživači sa Univerziteta Duke stvorili su tz. Duke Smart Toilet Lab koja ima za cilj da razvije pametnu WC šolju koja u sebi kombinuje senzore i AI koji će očitavati "pozadine" u potrazi za mogućim problemima sa zdravljem. Sudeći po njoj, vrlo blizu su sa kompletiranjem projekta - za 9 meseci će imati gotovu pilot studiju i prototip.

WC šolja će hvatati uzorke stolice za analizu, kao i beležiti vaše uobičajene navike u WC-u. Podaci će potom biti poslati na aplikaciju koja će vam dešifrovati podatke i predstaviti vam ih na najrazumljiviji mogući način kako bi ste razumeli zdravlje svog digestivnog trakta. Takođe pratiće vas i analizirati za sve moguće simptome bolesti i epidemija.

Može zvučati kao noćna mora za vašu privatnost, ali WC šolla se smatra za medicinsku opremu, što ne bi trebalo da bude problem ako ga koriste doktori.

Uskoro stiže i pametna WC šolja, da li biste vi pokazali vašu pozadinu kameri zarad zdravlja? 🤭🤭🤭

Autor: redportal.rs

#Dupe

#Pozadina

#WC

#guza

#medicina

#stolica

#tehnologija

#wc šolja