Publika je na skupu Code Conference imala šta da čuje

Vlasnik kompanije Tesla i suosnivač SpaceX programa Ilon Mask juče se ismejao Džefu Bezosu i njegovom konkurentskom projektu svemirskog turizma Blue Origin, pre svega zbog oblika rakete u kojoj je suparnički milijarder odleteo u svemir.

Naime, na skupu Code Conference, na pitanje o suparništvu sa vlasnikom Amazona koje mu je postavila moderatorka Kara Fišer, Mask je, između ostalog, prokomentarisao i izgled rakete drugog pretendenta za osvajanje tržišta svemirskog turizma.

- Ne shvatam Bezosa i njegove tužbe. Prosto, ne možete tužiti let za Mars, ma koliko da su mu dobri advokati. (...) Te rakete kojima je leteo ispod granice orbite su mogle da budu drugačijeg oblika (smeh). A mogle su biti i kraće, za takvu vrstu leta - rekao je vlasnik Tesle, što je izazvalo i smeh kod publike.

Da podsetimo, Bezos je u julu izveo let svoje rakete koji nije ličio ni na jedan raniji, budući da raketa Blue Origin nije imala pilota, niti su putnici imali svemirska odela, odnosno skafandere. Iako je izgledalo kao da je to bio prvi let neke turističke svemirske letelice koji je izveo Bezos, ubrzo je došlo do razjašnjenja da je ova raketa letela ispod granice orbite (što je, ugrubo rečeno, oko 100 kilometara nadmorske visine - inače granica koja je nazvana Karmanova linija).

Maskov program SpaceX, međutim, se od početka bavi radom na letelicama koje bi mogle da izvode svemirske i međuplanetarne letove. Ovo je postala i glavna tačka ismejavanja Bezosovog programa od strane obožavalaca Tesle i Maska.

Šta će nam u budućnosti doneti ovaj svemirski trgovinski rat - videćemo. 🤖🚀🛸🛰

IZVOR: TW / @voxmedia

IZVOR: YT / TODAY

Autor: redportal.rs

#Ilon Mask

#blue origin

#džef bezos

#raketa

#spacex