Intel ne govori ni u kom slučaju 😮😮😮

U 2008. godini proizvođači čipova Intel i AMD krenuli su dva različita puta: Intel je nastavio da proizvodi sopstvene čipove kako bi održao potpunukontrolu, dok je AMD odlučio da svoje poluprovodničko poslovanje završi kao GlobalFoundries, oslanjajući se na njega i druge proizvođače da pruže stvarnisilicijum. Sada The Wall Street Journal izveštava da Intel želi da preuzme iAMD-ove bivše fabrike, u ugovoru koji bi ih mogao proceniti na 30 milijardi dolara.

Iz priče o WSJ jasno je da dogovor nije sigurna stvar, a GlobalFoundries je otvoreno negirao da je razgovarao sa Intel. Ali moguće je da Intel pregovori sa investicijonom firmom koja poseduje GlobalFoundries umesto toga, kako ističe WSJ. Takođe je intrigantno da Journal nema ni  „nema komentara“ od samog Intel - to je ponekad slučaj koji ukazuje na to da je kompanija komentarisala, samo neslužbeno ili u dubokojpozadini.

- Odbićemo da komentarišemo glasine i spekulacije - rekao je glasnogovornik Intel.)

Foto: Verge/Intel

Postoji očigledan razlog zašto Intel možda želi GlobalFoundries - Intel zapravo ubrzava svoj livački posao. U pokušaju da preokrene kompaniju koja se bori, novi izvršni direktor Intela Pat Gelsinger najavio je u martu da Intel više neće ići sam, prenoseći veći deo svoje proizvodnje čipova nezavisnim proizviđačima, pristajući da proizvodi više čipova za druge kompanije koristeći svoje proizvodne pogone, a takođe investira u nove fabrike.

To je uključivalo investiciju od 20 milijardi dolara u nove objekte u Arizoni,ali moglo bi da prođe mnogo godina da se nove zgrade izgrade i podignu.

U međuvremenu bi mogao da otkupi GlobalFoundries, 4. Proizvođača silikona na svetu (prema TrendForce), onu koja po prihodu čini 7 procenata svih proizvođačkih poslova. Toneće staviti Intel na istu osnovu kao gigantski TSMC ili Samsung (koji zajednočine oko 74 procenta), ali to bi bio početak.

Autor: Redportal.rs

#AMD

#Intel

#Mikročip

#Silicijum