Pojeftinjenje za više od trećine od sadašnje cene do 2025. godine $$$

Kada dođemo do pitnja budućnosti auto-moto industrije, čini se da će odista električna vozila biti sjajna alternativa. Kako sve više nacija širom sveta smanjuje konzumiranje fosilnih gorina i sve više ulažu u stopiranje klimatskih promena, samo je pitanje kada će jedna inovacija eksplodiratii zahvatititi sve umove.

Nije nimalo čudno što je npr. Tesla prodala toliko automobila, električna kola imaju veliku stopu usvajanja među ljudima. Veliki broj proizvođača automibla je već u poodmaklom procesu gde su naveli da su u prelaznom preiodu i da se fokusiraju da u budućnosti im sva kola budu električna. Uprkos očiglednom i neospornom napretku električnih automobila, cena jednog takvog četvoročkaša i dalje je značajno veća od cene običnih kola.

Međutim to se sve uskoro može drastično promeniti. Prema studiji koju je izradio Bloomberg, sva električna vozila će koštati isto koliko i vozila na fosilna goriva do 2027. godine! Predviđanje, koje je konzervativnije od većine, predviđa pad cena baterija (za napajanje električnih vozila) kojaće direktno omogućiti električnim vozilima da se takmiče na tržištu i to za samo 6 godina.

Kako se navodi u studiji:

Pad cena baterija i razvoj optimizovanih platformi će dovesti do rapidnog pada cene proizvodnje električnih vozila. Optimalni dizajn vozila, koji se može proizvesti u velikim količinama, će biti čak za više od trećinu jeftiniji od sadašnje cene do 2025. godine.

Mnogi proizvođači su u trci da proizvedu što jeftinije vozilo, među kojima su i Audi koji je čak zaustavio razvoj svih tradicionalnih motora. Tesla, kompanija koja je eksplodirala na tržište sa impresivnom tehnologijom i pristupačnim cenama, sada je svetski lider kako na tržištu tako i po broju proizvedenih električnih vozila. Udeo tržišta koji Tesla ima iznosi neverovatnih 800 milijardi dolara (što je čak 4 puta više od najvećeg svetskog proizvođača automobila Toyota).

Iako proizvodnja materijala od kojih su sačinjeni, kao i potrebne elektronike čini električna vozila daleko od eko friendly i neutralne po njihovom uticaju na klimu Zemlje, ipak su u tom aspektu drastično bolja opcija nego klasična vozila.

Autor: redportal.rs

#2027.

#Električna kola

#Električna vozila

#Elktrični motor

#HJeftino

#Pristupačnost

#Tesla

#Tojota

#automobili

#baterije

#tehnologija