Vlasnik Tesla motorsa i projekta SpaceX kaže da će njegove letelice doći do Marsa za manje od 10 godina

Osnivač i generalni direktor kompanije SpaceX, Ilon Mask, rekao je u četvrtak da će rakete na kojima radi ova kompanija doći do Marsa dosta pre 2030. godine, ali je i dodao da Evropska svemirska agencija (ESA) mora da se potrudi više oko svojih programa kako bi održala korak u napretku svemirskih tehnologija.

Mask je time reagovao na članak portala Ars Tehnica, koji je preneo vest da ESA po svemu sudeći zaostaje u razvoju raketnih programa za svemirska putovanja u odnosu na njegovu kompaniju.

U članku je konstatovano da će se ova svemirska agencija fokusirati na projektovanje lansirnih sistema koji će moći da pariraju SpaceX programu od 2030. godine. Međutim, Mask je rekao da će do tad njegove rakete već biti na Crvenoj planeti.

- SpaceX rakete će sletati na Mars dosta pre 2030. godine. Najteži prag koji treba preći će biti stvaranje prve baze na Marsu koja će biti samoodrživa - napisao je Mask na svom tviter profilu.

U raspravi koja je usledila, Mask je bio i kritički nastrojen prema ESA, rekavši da su im ciljevi suviše niski jer da će u budućnosti samo rakete koje budu mogle da se koriste iznova biti dovoljno dobre za svemirska putovanja.

Projekat konstruisanja ovakvih raketa već postoji, tako da je su do sad testirane 3 ovakve rakete, od kojih je svaka eksplodirala posle sletanja. U toku ove nedelje se očekuje lansiranje četvrte ovakve rakete SN11, tako da Maskov tim očekuje da će ovog puta let biti u potpunosti uspešan.

Držimo mu palčeve, svakako. Pa makar neki od nas postali Marsovci u budućnosti. 😃 Dole možete videti kako je izgledao test-let za raketu SN10, koja je eksplodirala tridesetak minuta po sletanju, koje je inače bilo besprekorno. 👇

IZVOR: YT / SpaceX

Autor: redportal.rs

#2030

#Ilon Mask

#mars

#spacex