Ništa nije kao što izgleda 😂

Najpoznatija salata koja se sprema za slave i Nove godine je čuvena ruska salata. Pored toga što se brzo priprema, jako je ukusna i vrlo razmaziva.

Međutim, našoj javnosti je malo poznato da Rusi čuvenu rusku salatu uopšte ne zovu tako niti je spremaju sa identičnim sastojcima. Na Tviteru je jedan korisnik postavio pitanje oko imena, a ujedno i dao odgovor na ovu temu oko ruske salate.

IZVOR: TW / @MorskiDuh

Rusi ovu salatu ne zovu samo salata već isključivo Olivije. Salata je dobila ime po kuvaru rusko-belgijskog porekla Lusijenu Olivijeu. Ovaj čuveni kuvar je bio vlasnik restorana Ermitaž (ime dobio po čuvenom sanktpeterburškom muzeju) i u njemu se služila samo francuska kuhinja.

Salata je poslužena prvi put davne 1860. i ubrzo je postala zaštitni znak restorana. Svima su poznati sastojci koji idu u "našu" rusku salatu, a da li su vam poznati svi sastojci "njihove" ruske salate?

Recept za salatu Olivije glasi:

Kuvani krompir, šargarepa, kačkavalj, krupan kikiriki, zeleni grašak, jaja, koren celera, crni luk, kuvana piletina, jabuka sa tikvicama - posoljena, pobiberena i premazana senfom, majonez.

Sve sastojke sjediniti i ostaviti da se smesa sjedini.

U videu možemo videti kako se sprema salata Olivije.

IZVOR: TW / Цветкова Наталья

Autor: redportal.rs

#Kuvar

#francuz

#olivije

#ruska salata

#salata