Na snimku koji je postao viralan jasno se vidi kako je ova morska životinja ošamarila ribu

Biolog Eduardo Sampajo (na Tviteru poznat pod imenom @OctoEduardo) je objavio snimak hobotnice kako svojim pipcima udara ribe koje su joj se približile. Naučni tim je, međutim, uveren da hobotnice to rade - iz čistog besa.

Do ovog snimka svakako nije došlo slučajno. Naime, Sampajo je deo istraživačkog tima iz Naučnog centra za morske sredine pri Univerzitetu u Lisabonu. Za studiju na kojoj je radio od 2018. godine, on je sa kolegama snimao hobotnice kod obala Egipta i Izreala.

Kada su primetili da hobotnice udaraju ribe, prva pretpostavka je bila da to rade iz neke konkretne koristi, odnosno kako bi oterale konkurenciju sa mogućeg plena, što se pokazalo i tačnim u većem broju slučajeva. Međutim, ispostavilo se da hobotnice to znaju da rade i onda kada opasnosti da će im neko drugi uzeti plen i ne postoji. To ih je navelo na pomisao da ove morske životinje to rade - iz čistog besa, baš kao što (neki) ljudi znaju da urade. 😊

- Hobotnice i ribe zapravo često love zajedno, kako bi se okoristili lovačkom tehnikom onog drugog. Kada se više članova od po svake vrste udruži, to već stvara kompleksnu mrežu odnosa u kojima dolazi do svakakvih slučajeva u kojem se prepliću konkurentnost i mogućnost saradnje - navodi Sampajo, objašnjavajući da postoje različiti konteksti kada hobotnice pribegavaju ovom "šamaranju".

Shvatamo da ribi onda nije baš lako da ima hobotnicu za ortaka u lovu, budući da riba nema pipke, a hobotnica ih ima osam. Priznaćete, mogućnost da dobijete osam šamara odjednom, sigurno nije prijatna stvar. 😂

IZVOR: TW / @OctoEduardo

Autor: redportal.rs

#hobotnica

#more

#okean

#proučavanje

#riba

#udarac

#živ svet