Ovo nije prvi put da se bave društvenokorisnim radom

Manastir Tumane je poznat po tome što bratstvo manastira često organizuje humanitarne akcije. Manastir je nedavno donirao Opštoj bolnici u Požarevcu 1.174.000 dinara.

Međutim, ovaj put su rešili da iznenade decu bez roditeljskog staranja. Manastir je obezbedio skoro 2.500 paketića za decu iz 18 domova.

Ovaj manastir se povezuje sa kosovskim junakom Milošem Obilićem. Po legendi, on je prilikom odlaska u lov nehotice ranio isposnika Zosima Sinajita koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je poneo vidaru na lečenje pustinjak mu reče: - Tu mani - Nema leka, pusti me da tu umrem. Da bi okajao grehe, podiže zadužbinu u kojoj je položeno Zosimovo telo. Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira, ali prvi put se manastir pominje 1573. u vreme popisa sultana Murata III.

Crkva u manstirskom kompleksu posvećena je Svetom arhangela Gavrilu. Zidana je u srpsko-vizantijskom stilu. U naosu crkve se nalazi kivot sa moštima Svetog Zosima Sinajita. Manastirski kompleks čine još i veliki konak, mali konak, isposnica iznad koje se nalazi kapela prepodobnog Zosima Sinajita.

Na Tviteru je naš poznati pisac Slaviša Pavlović obavestio pratioce i javnost o humanom gestu bratstva manastira Tumane.

IZVOR: TW / @pavlovic9

IZVOR: YT / RTS Oko - Zvanični kanal

Autor: redportal.rs

#deca

#manastir

#pokloni

#radost

#tumane