Postoje situacije u kojima su naši preci preskakali slavljenje u toj godini

Ova 2020. godina specifična je po mnogo čemu, pa i po načinu na koji provodimo sezonu slava. Ove svečane dane zbog epidemioloških mera obeležavamo krajnje nekarakteristično, samo u krugu porodice.

Postoje ljudi kojima to teško pada, pa se često mogu čuti komentari kako su Srbi slavili i išli na slave uvek, pa i u najtežim vremenima, čak i pod Turcima.

Međutim, jedan tviteraš podelio je isečak obaveštenja iz štampe iz druge polovine 19. veka, u kome se može videti da to i nije bilo baš uvek tako.

IZVOR: TW / @IvanRadanovic_

Naime, iz ovog obaveštenja možemo videti da je i 1874. godine u srcu Šumadije bolest, odnosno "slabost" mogla biti dobar razlog da slava ne bude proslavljena onako kako kod Srba dolikuje, sa velikim brojem gostiju. Sličnu situaciju imamo i danas.

Međutim, s obzirom da se trenutna muka uvek čini najvećom, valja nam naći razloge iz sadašnjosti koji bi nam olakšali pomisao o propuštanju cele sezone slava.

Kako u svakom zlu postoji i nešto dobro, dobra vest jeste da ćemo ove godine imati priliku da mnogo lakše sačuvamo dobru liniju, jer neće biti svake godine dobro poznatog prejedanja od praznika do praznika od Mitrovdana pa sve do Svetog Jovana, koga su naši glavni junaci iz tvita upravo i slavili.

Dakle, vitka linija dobra je nadoknada za propuštenu slavsku sezonu, a i količina ispijenog alkohola prosečnog građanina će se možda smanjiti na ovaj način. Sve to može učiniti da kolektivno budemo zdraviji, što nije mala stvar. 😉

Autor: redportal.rs

#Slava

#mudrolije

#tviter

#tviterasi

#tvitovi