Poznati lekar objasnio opet neke stvari

Ovih dana, priznaćete, malo nas je zima stisla. Elem, to je mnoge od nas prinudilo da ostave uključeno grejanje po stanovima i kućama i u toku noći, jer nam ne izgleda baš kao da je pametno ostati u hladnoći dok spavamo.

E pa, po našem stalnom gostu u rubrici Sveže sa mreže, doktoru Karanu Radžanu, bolje je ne ostavljati uključeno grejanje.

- Prvi razlog zašto ne bi trebalo da ostavljate uključeno grejanje se krije u činjenici da time pokrećete proces protiv starenja, od kože do ostalih organa. Spavanje bez grejanja omogućava hormonu melatoninu da se proizvodi u većoj količini, a on utiče na usporavanje starenja - rekao je verovatno najpoznatiji lekar na Tiktoku.

Foto: tiktok.com/@dr.karanr

Međutim, postoji još razloga koje idu u korist onih kojima je malo hladnjikavo u toku noći, a to je pre svega - smanjenje rizika da imate insomniju. Ne mislimo na pesmu Jelene Karleuše već na onu pravu insomniju, odnosno nesanicu, koja ukoliko je imate često, može dovesti do raznih komplikacija sa zdravljem.

- Ovo se dešava zbog toga što vaše telo traži da temperatura vazduha u okolini bude približnija vašem telu dok spava, a ona je niža nego što je slučaj dok ste budni. Na taj način sprečavate nesanicu, koja je uvek loša po zdravlje.

Na kraju, hladnija soba pozitivno utiče na ljudski organizam.

- Po rezultatima mnogih istraživanja spavanje u hladnijoj sredini povećava količinu tzv. smeđe masti koje proizvode naše matične ćelije. Te smeđe masti pomažu organizmu da se lakše reši suvišnog holesterola, glukoze u krvi, ali takođe i unapređuje osetljivost na insulin.

Ono što lekar nije pomenuo, ali mi možemo da dodamo jeste - da ćete time smanjiti i račune! Eto, ko kaže da društvene mreže ne mogu da nas nauče mnogim stvarima?

Autor: redportal.rs

#dr karan radžan

#saveti

#uključeno grejanje

#zašto ne treba spavati