Odlukom tadašnjeg ministra finansija je nastao Dinar

Krajem 1873. godine dinar je zvanično postao srpska valuta. Međutim, malo je poznato da je pored predloga da se srpska valuta zove DINAR postojao i predlog Vlade Srbije da se valuta srpske države zove - SRBLjAK.

Dinar, kao novčana jedinica, uveden je na inicijativu tadašnjeg ministra finansija Čedomilja Mijatovića, a njegovim uvođenjem otklonjen je monetarni haos i upotreba preko 40 vrsta tuđeg metalnog novca. Pre toga, Srbija je morala da pristupi Novčanoj konvenciji, koju su pre nje potpisale Belgija, Francuska, Švajcarska i Italija. Od zlata su se pravile kovanice od 10 i 20 dinara, a od srebra kovanice od pet, dva, jednog, i pola dinara.Zlatni novac od 20 dinara prvenstveno je u Evropi bio poznat kao “milandor”. Dinar je preuzet kao naziv za novčanu jedinicu, jer je taj naziv postojao još u srednjovekovnoj Srbiji (13. vek), pa je time odbačen predlog da se valuta zove “srbljak”.

Stranica Meet the Serbs na Fejsbuku, koja se bavi srpskom istorijom i to deli kako sa Srbima na interentu takođe i sa strancima te objavljuju i na engleskom je podelila ovu zanimljivu činjenicu o srpskoj valuti.

IZVOR: FB / Meet the Serbs

Autor: redportal.rs

#Dinar

#Fejsbuk

#Srbija

#valuta