Tviteraši se spore oko značaja ovog datuma

Peti oktobar samo je jedan od datuma u našoj burnoj istoriji oko koga postoje neprestani i brojni sporovi.

Međutim, u jednom delu društva, onom urbanom i liberalnom, značaj ovog datuma i njegov pozitivan odjek do skoro je bio neupitan. Taj deo populacije uglavnom je u današnje vreme deo Tviter zajednice, pa bismo mogli reći da je ova društvena mreža svojevrsno javno mnjenje ovog dela srpskog društva.

Ipak, sudeći prema objavama na ovu godišnjicu, čini se da ni status Petog oktobra nije više tako neupitan kako je nekad bio. Tu kakofoniju najbolje je opisao Predrag Azdejković, koji je napisao tvit po kome smo i naslovili ovaj tekst.

IZVOR: TW / @azdejkovic1

Postoje oni koji smatraju da je taj događaj ono što predstavlja teret za današnju generaciju mladih opozicionara, koji se moraju osloboditi tog balasta prošlosti i krenuti u nove pobede.

IZVOR: TW / @Remoozbg

Sa druge strane, ima i onih koji nostalgično vape za tim danima i pitaju se gde su danas ljudi koji su tada izašli na ulice.

IZVOR: TW / @Marria25798540

Danas, 21 godinu nakon događaja, možemo konstatovati da je to dešavanje definitivno postalo istorijski događaj, koji nema direktnog uticaja na današnje procese.

Mnogi taj događaj ocenjuju negativnim, dok drugi o njemu govore sa dozom romantizacije, a to su obično oni koji su u njemu učestvovali.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, da se podsetimo faktografije. Tog 5. oktobra 2000. godine više stotina hiljada građana izašlo je na ulice Beograda kako bi izrazilo svoj protest protiv odluke da se raspiše 2. krug predsedničkih izbora.

Naime, demonstranti su smatrali da je kandidat Demokratske opozicije Srbije Vojislav Koštunica ostvario pobedu u 1. krugu i da na osnovu toga treba da postane predsednik Savezne republike Jugoslavije. Raspisivanje 2. kruga izbora okarakterisali su kao izbornu manipulaciju tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, čiji je Koštunica bio protivkandidat.

Demonstranti su u jednom trenutku na silu ušli u zgradu tadašnje Savezne skupštine, iz koje je zbog izazvanog požara krenuo da kulja i dim. Predsednik Milošević je na kraju dan kasnije objavio da priznaje pobedu Vojislava Koštunice u 1. krugu izbora i da se povlači sa mesta predsednika.

IZVOR: YT / Made in Serbia

Režim Slobodana Miloševića potpuno se urušio u narednim danima, formirana je prelazna vlada u kojoj su učestvovali i vlast i opozicija, a početkom 2001. održani su parlamentarni izbori na kojima je DOS odneo konačnu i ubedljivu pobedu.

Slobodan Milošević je na Vidovan 2001. godine izručen Haškom tribunalu, kako bi mu se tamo sudilo za ratne zločine na prostorime bivše Jugoslavije. Preminuo je u zatvoru u Sheveningenu 11. marta 2006. godine.

Autor: redportal.rs

#5. oktobar

#peti oktobar

#petom oktobru

#tviterasi petom oktobru